dinsdag 5 april 2016

Crisis, welke crisis denkt de bioboer

Het is crisis in de veehouderij, geen sector wordt gespaard. Gastcolumnist Hans Baaij van ‘Follow the Money’ ziet volop kansen voor de bioboer: de vraag naar biologische producten neemt wereldwijd toe en de prijzen zijn gunstig.


Varkens

Het gaat niet goed met de varkenssector. In 2015 dacht slechts 38 procent van de varkensboeren dat hun bedrijf de crisis in de sector zou overleven. Ook dacht meer dan een derde van de varkensboeren te moeten stoppen als de prijzen het komende half jaar niet zouden verbeteren. Belangrijkste oorzaak: overproductie.

Koeien

In de melkveehouderij is de crisis niet minder groot. Door de lage melkprijzen gaan boerenbedrijven over de kop. Alleen al door de beperking van het uitrijden van mest en EU-normen voor het uitrijden van fosfaat verdwijnt binnenkort 20 procent van de koeien. Mogelijk zal een derde van de koeienboeren het einde van 2016 niet halen.

Kippen

Het aantal legpluimveehouderijen in Nederland is tussen 2011 en 2013 met bijna 200 afgenomen tot zo'n 900 ondernemingen. Nog meer legpluimveehouders raakten in 2014 in financiële problemen doordat de eierprijs al lange tijd heel laag lag, terwijl kippenvoer juist erg duur was.

De opmars van bio

Hoe anders is de stand van zaken bij de biologische veehouderij. De omzet van biologisch vlees en eieren steeg in Nederland met 10 procent. De verduurzaming van het vleesaanbod door enkele grote supermarkten (Albert Heijn en Jumbo) is in Nederland duidelijk merkbaar en zelfs in snackbars en cafetaria’s zijn tegenwoordig biologische producten te vinden.

Melk

Er is in Nederland een tekort aan biologische melk. Dus die moet geïmporteerd worden. Enkele honderden melkveehouders overwegen daarom over te schakelen naar biologische productie. Het tekort levert aantrekkelijke prijzen op, terwijl de prijs voor gewone melk juist keldert.

Omschakeling

Rabobank waarschuwt dat de omschakeling naar biologische productie niet eenvoudig is en zeker twee jaar in beslag neemt. Ook vraagt ‘biologisch’ om een andere mentaliteit van de boer.

Internationaal

Biologisch varkensvlees brengt bijna driemaal de prijs op van gangbaar vlees. Een Franse vleesfabrikant moet biologische ham uit Denemarken halen. De fabrikant begrijpt niet waarom de varkenshouderij in zo’n diepe crisis verkeert. Duitsers hebben in 2015 ruim 11% meer uitgegeven aan biologische voeding. In de VS steeg de omzet van biologisch met 11 procent in 2014. Zelfs in China is de belangstelling voor biologisch voedsel enorm toegenomen.

Overstappen!

De productie van biologisch vlees, zuivel en eieren blijft sterk achter bij de vraag. Het veelgehoorde argument van boeren dat ze niet over kunnen stappen, omdat de consument niet meer wil betalen, is ongegrond. De consument wil wél meer betalen. De vraag naar biologisch blijft toenemen. Er is geen beter moment voor de boeren om over te stappen dan nu. Maar doen ze dat ook?

Bron: Follow the Money; 25 maart 2016

Reageren?
In Deurne verkopen supermarkten steeds meer biologisch. Waarom blijven in Deurne kleinere bedrijven zo achter? Mail naar duurzaamdeurnenieuws@gmail.com