vrijdag 22 april 2016

Biologisch boeren kan wel degelijk de wereld voeden

Onlangs werd in Deurne tijdens een duurzaamheid café over duurzame voeding beweerd dat het onmogelijk zou zijn de toekomstige wereldbevolking te voeden met biologische landbouw. Onjuist, zegt onderzoeker John Reganold, hoogleraar bodemwetenschappen en agro-ecologie aan de Washington State University. Daar houdt hij zich al decennia bezig met biologische landbouw en de milieu-effecten daarvan. Zijn boodschap is duidelijk: het is onzin dat we de gehele wereldbevolking niet zouden kunnen voeden met biologische landbouw.

Opbrengst

“Kijk je alleen maar naar de oogst per vierkante meter, ja, dan is een biologische oogst zo'n 8 tot 15 procent lager dan traditionele landbouw." Maar als er sprake is van droogte, verdwijnt dit effect. De bodem blijft bij biologische landbouw veel vochtiger, waardoor de oogst in geval van droogte minder in gevaar komt dan bij traditionele landbouw.

Voedingswaarde

Uit studies blijkt dat biologische landbouwproducten meer voedingswaarde (meer vitamine C, anti-oxidanten en omega-3-vetten) bevatten dan traditionele landbouwproducten.

Duurzaam

In zijn studie beschrijft Reganold  vier meetinstrumenten om te beoordelen of er sprake is van duurzame landbouw: omvang en kwaliteit van de oogst, economische levensvatbaarheid, milieu-effect en sociale verantwoordelijkheid. Alleen als aan al die voorwaarden wordt voldaan, kan er sprake zijn van duurzame landbouw.

Milieu

Wat betreft milieu-effect staat buiten kijf dat biologische landbouw het beter doet dan traditionele landbouw. Er is minder bodem- en grondwatervervuiling, biologische boerderijen zijn energie-efficiënter en hebben een grotere biodiversiteit.

Economisch levensvatbaar

In progressieve steden kun je geen supermarkt meer in of de biologische sperziebonen en hormoonvrije blije kippen vliegen je om de oren. Goed nieuws, zegt Reganold. “Als je meetelt dat biologische producten een hogere verkoopprijs hebben, is biologische landbouw significant winstgevender.” Daarmee wordt de lagere oogst per vierkante meter en de kosten van omschakeling naar biologische landbouw gecompenseerd.

Sociale verantwoordelijkheid

De laatste factor waar Reganold naar kijkt is sociale verantwoordelijkheid. Helaas is daar in de landbouw nog maar weinig onderzoek naar gedaan. Vast staat dat er op sociaal gebied, ook in de biologische landbouw, nog een lange weg te gaan is.

Concurrentie

“Biologische landbouw kan op alle vlakken concurreren met traditionele landbouw”, zegt Reganold. Je moet biologische en traditionele landbouw als boeksteunen zien, zegt hij, met veel vormen van alternatieve landbouw ertussenin. "Er is niet één uniek landbouwsysteem dat de wereld veilig kan voeden", sluit hij af, "maar met verschillende alternatieve vormen komen we een heel eind."

Bron: One World Food; 19 april 2016

Inspiratie

Het is jammer dat in een traditioneel succesvol landbouwland als Nederland zo weinig gebruik wordt gemaakt van de ervaring en de ideeën van Renagold en vele anderen. We denken in Nederland nog steeds dat we alles beter weten en kloppen ons op de schouders met betweterige slogans. Laten bestuurders van gemeenten, provincies en land leergierig worden.

Reageren?
Wie zijn onze boegbeelden als we praten over de Nederlandse landbouw in 2030? Mail naar duurzaamdeurnenieuws@gmail.com.