vrijdag 11 maart 2016

VPRO Tegenlicht, de doorbraak van duurzame energie

Het staat niet in de krant, maar er trekt een stille revolutie door de wereld: duurzame energie is goedkoper aan het worden dan energie opgewekt uit fossiele brandstoffen. Dat betekent in toenemende mate dat een keuze voor wind- en zonne-energie geen ethische meer is, maar een economische. En dat zal de overgang naar duurzame energie sterk versnellen.


Economische realiteit

In landen als Brazilië, Australië, Chili en delen van de Verenigde Staten is de overweging om over te gaan op duurzame energie nu al puur economisch. De komende jaren zal de prijs van zonne- en windenergie in snel tempo verder dalen.  En daarna zal het aantal landen waar het omslagpunt voor duurzame energie doorbroken wordt, verder toenemen.

Nieuwkomer

Verrassende nieuwkomer is Marokko waar de overheid verwacht in 2020 al meer dan 40 procent van de elektriciteitsvraag met zonne-energie te kunnen voldoen. In Spanje is zonne-energie al goedkoper maar de verwachting is dat dat binnenkort ook voor windenergie zal gelden. Duitsland verwacht in 2017 het duurzame omslagpunt te bereiken. Nederland laat voorlopig nog even op zich wachten.

China

Eén van de belangrijkste aanstichters van de scherpe prijsdalingen van met name zonne-energie is China. Niet nieuwe technologische doorbraken, maar een enorme schaalvergroting blijkt voldoende om de prijs van zonnepanelen zo te laten dalen dat de elektriciteit ervan goedkoper is dan die opgewekt met kolen en gas. In China vergroten de producenten van zonnepanelen voortdurend hun capaciteit en kwaliteit. Maar het zijn niet alleen de producenten die daarvoor verantwoordelijk zijn: de Chinese overheid heeft een belangrijke rol gespeeld in de snelle prijsdaling van duurzame energie over de hele wereld.


Investeringen

Nu duurzame energie meer een economische keuze wordt, schuiven honderden miljarden aan investeringen in de richting van zon en wind. Wall Street en de Londense City ontwikkelen nieuwe financiële producten om de kosten van financiering voor duurzame energie goedkoper te maken, en versterken daarmee de dalende prijzen.

Abu Dhabi

Op de World Future Energy Summit in Abu Dhabi gaat het gesprek steeds vaker over zonnepanelen en windmolens, in plaats van kolencentrales en boorplatforms. Al meer dan de helft van de nieuwe investeringen in energie gaat naar windmolens, waterkracht en zonnepanelen.

Volgende stap

Er moet nog één belangrijke horde worden genomen: hoe gaan we om met de pieken en dalen in het gebruik van duurzame energie. Wat doen we als de zon niet schijnt en de wind niet waait? Batterijen en accu’s zijn nog duur. Een oplossing is: de batterijen van elektrische auto’s gebruiken om een overschot op te slaan en in te zetten waar nodig. Met 200 elektrische auto’s in de Utrechtse wijk Lombok kan de hele wijk van voldoende stroom voorzien worden. Op het Canarische eiland El Hierro, dat dankzij een ingenieuze opslagmethode al grotendeels op duurzame elektriciteit draait, denken ze na over de volgende stap. Alle benzineauto’s worden van het eiland gehaald en vervangen door elektrische auto’s. Een wereld zonder CO2-uitstoot.


Uitzending

Zondag 13 maart 2016 om 21.05 gaat Tegenlicht over de doorbraak van duurzame energie. VPRO op NPO 2.


Bron: Duurzaam Nieuws, 24 februari 2016

Reageren? Hoe ver is Deurne met zonne- en wind energie, de enige echt duurzame energiebronnen? Vergeet bio-energie. Mail naar duurzaamdeurnenieuws@gmail.com