maandag 7 maart 2016

Verspulling en ontspullen

De westerse consument stikt van de spullen. Of anders gezegd, stikt erin. Dat maakt ongelukkig, schrijft trendvoorspeller James Wallman in een pas verschenen boek. ‘Tijd om te ontspullen’.


Schadelijk

Pas op! Te veel spullen bezitten is schadelijk voor uw gezondheid.' Zo'n waarschuwing in vette zwarte letters, net als op pakjes sigaretten, zou op veel dingen niet misstaan. De westerse mens gaat gebukt onder een enorme hoeveelheid rommel. Overconsumptie is een aandoening, net zo ernstig als obesitas. Het maakt ongelukkig, depressief, angstig, kan zelfs dodelijk zijn en is ook nog eens slecht voor het milieu.

Consumptie

Wallman kan het moeilijk aanzien. De consumptie is in honderd jaar tot ongekende hoogten gestegen. Een teveel aan spullen maakt ongelukkig, onderbouwt hij met recent onderzoek. Psychologen bijvoorbeeld toonden met hormoonmetingen aan dat rommel stress veroorzaakt en andersom. Mensen moeten iets met de spullen: gebruiken, opruimen, onderhouden. Dat kost allemaal tijd en energie.


2260 dingen

Antropologen onderzochten huishoudens uit de Amerikaanse middenklasse als ware het een stam in de binnenlanden van Indonesië. Ze observeerden, telden spullen, hielden de activiteiten van de bewoners minutieus bij. Dat leverde volgens de wetenschappers verbijsterende resultaten op. Het kleinste huis, van 90 vierkante meter, bevatte alleen al in de twee slaapkamers en de woonkamer 2260 dingen. En dat waren dan alleen de zichtbare spullen.

Voldoening

Iets doen of iets ervaren levert mensen meer voldoening op dan iets kopen of hebben. Als voorspeller ziet Wallman een kleine voorhoede, de minimalisten, die zich al proberen te ontdoen van hun materiële welvaart. Ze geven hun geld liever uit aan 'ervaringen', belevenissen zoals reizen, een festival bezoeken, etentjes organiseren. En wonen kleiner, vaak in steden waar 'belevenissen' voor het oprapen liggen.

Het simpele leven

Een radicale stap is 'het simpele leven'. In de meest extreme vorm je terugtrekken in het bos, zelf hout hakken, groenten verbouwen, vruchten plukken. Een romantisch ideaal, maar moeilijk om vol te houden. Hoe doe je dat eigenlijk, een bruikbare voorraad brandstof opbouwen om de winter door te komen?


Ontspullen

Doe weg wat je niet gebruikt. 'Ontspullen', is het devies. Zodat er ruimte in het hoofd en in de agenda komt voor blijmakende activiteiten. Het najagen van belevenissen is te verkiezen boven spullen. Ervaringen zijn lastiger in geld uit te drukken, van belevenissen worden mensen hoe dan ook gelukkiger dan van materie en het is ook nog eens beter voor de planeet.

Ikea

De westerse consument heeft geen zin meer in het kopen van nog meer meubels en andere spullen. Huizen staan vol genoeg, een ritje naar de Ikea is steeds minder nodig. Dit is geen wensdenken van duurzame goeroes. De stelling komt uit de koker van het woonwarenhuis zelf. Waarschijnlijk heeft Action inmiddels hetzelfde ontdekt. Ikea heeft de oplossing bedacht: "We zullen in toenemende mate een circulair Ikea creëren, waar je producten kunt laten repareren en recyclen."

De consument

Hoe ziet de consument er uit in de komende tien jaar? Zijn ze de materialistische spullenrace zat? Gaan ze meedoen met de deeleconomie? Gaan ze massaal hun spullen laten repareren of weggeven? De belangstelling voor de Repair Shop in Deurne is wellicht al een duidelijk signaal.

Bron: trouw; 23 februari 2016

Reageren? Wat doet u met al die spullen? Mail naar duurzaamdeurnenieuws@gmail.com