dinsdag 29 maart 2016

Slachtoffers Q-koorts

Het kan nog wel jaren duren voordat duidelijk is of 300 slachtoffers van Q-koorts een vergoeding krijgen van de Nederlandse Staat. Dat zegt de Nijmeegse advocaat Sindram die de belangen van hen behartigt. De rechtszaak begint eind deze maand.


Slachtoffers

De 300 slachtoffers hebben de Staat voor de rechter gedaagd. Ze verwijten de overheid schuldig te zijn aan de gevolgen van de uitbraak van de ziekte in de jaren 2007/2008 en 2009. Bij de uitbraak vielen tientallen doden en raakten meer dan 50.000 mensen besmet met de bacterie.

Geen akkoord

Een zaak van de lange adem, zegt advocaat Sindram. 'Het duurt lang. Er is veel onderzoek gedaan. Er is lang geprobeerd tot een akkoord te komen met minister Schippers. Dat is niet gelukt en nu stappen we naar de rechter.' 'We willen dat de rechter uitspreekt dat de Nederlandse Staat schuldig is en dus aansprakelijk is voor de geleden schade. Het is een procedure die nog vele jaren gaat duren. Als de partijen dan ook nog eens voortdurend in beroep gaan tegen uitspraken, ben je zo weer 15 jaar verder', aldus de advocaat.

Rechtszitting

Slachtoffers worden met thema-avonden voorbereid op de rechtszaak. Maandagavond was zo'n bijeenkomst in Cultureel Centrum ’t Spectrum in Schijndel. Slachtoffers hoorden hoe 'de zaak' ervoor staat en kregen te zien hoe een rechtszaak verloopt. Er werd een rechtszitting nagespeeld.

Schade

Ziek, overleden, failliet of in de bijstand. Volgens de advocaat moet er per individu bekeken worden hoe groot de schade is. 'Sommigen zijn maar twee weken ziek geweest. Anderen hebben hun partner verloren of zijn in de bijstand geraakt. Ook zijn er mensen waarvan de bedrijven failliet zijn verklaard.'


Op lange baan

'Ik ben er niet verbaasd over dat het allemaal zo lang gaat duren', reageert het Apeldoornse bestuurslid Albert Diekema. Sinds kort zit hij in het bestuur van Q-uestion dat zich inzet voor de belangen van de slachtoffers. Bij Diekema werd in 2013 Q-koorts vastgesteld. 'Altijd als het gaat om zaken waarin de Staat gedaagd wordt om schade te vergoeden, zie je dat de overheid steeds probeert de zaak op de lange baan te schuiven. Het is een eindeloos getouwtrek en de Staat zal niet snel toegeven.'

Leergeld

Het verloop van de Q-koorts rechtszaak is uiterst relevant voor alle inwoners van zuidoost Brabant. Dit deel van Nederland is immers dicht bevolkt door grote concentraties van vee in de intensieve veehouderij. Zoals deskundigen zeggen: “Het is niet de vraag of er een nieuwe epidemie uitbreekt, maar wanneer”. De inwoners van zuidoost Brabant zijn aan alle kanten omgeven door grootschalige concentraties van varkens, koeien, kippen en nertsen. Hoe wordt de houding van de provinciale en landelijke overheid als inwoners getroffen worden door een nieuwe uitbraak?

Bron: Omroep Gelderland, 21 maart 2016

Reageren?
Bent u bang dat Deurne getroffen wordt door een Q-koors achtige ziekte? Mail naar duurzaamdeurnenieuws@gmail.com