zaterdag 5 maart 2016

Minder vlees, de verandering is begonnen

Minder vlees en zuivel eten is onvermijdelijk als we klimaatverandering willen stoppen. Toch was vlees geen onderhandelingspunt op de klimaattop in Parijs. Zijn vlees en zuivel slecht voor het klimaat? Voor veel mensen is dat nieuw.


Vleestaks

Met het ‘Stop Fout Vlees’ burgerinitiatief zei Milieudefensie al in 2007 dat de vleesconsumptie naar beneden moet en de prijs van vlees omhoog. En pleitte dan ook voor een vleestaks. Veel organisaties vinden dat nog steeds de beste oplossing en steunen het plan, de Tweede Kamer echter niet. Net als de auto is vlees toch een heilige koe. Typisch zo’n onderwerp waar de Telegraaf helemaal op los gaat.

Vee industrie

Er is een verschil tussen wat de samenleving wel wil, namelijk een meer  duurzame veehouderij, en de belangen van de gevestigde vee-industrie, de agri-business en de supermarkten. Die houden samen dit systeem draaiende en splitsen mensen de kiloknaller bijna letterlijk in de maag. De burger hoopt dat de politiek een en ander regelt. Maar de ‘economische’ belangen zijn groot; 75 procent van wat de vee industrie produceert is nu nog voor de export.

Nieuwe norm

De bewustwording neemt toe, volgens onderzoek eet nog maar één vijfde van de Nederlanders dagelijks vlees. Die daling is een trend. Maar mensen worden nog steeds door de marketing van de vleesindustrie gebombardeerd met boodschappen dat kip heel gezond is en vlees onmisbaar. Dierlijke producten eten is verweven met onze cultuur.

Subsidie

Voor de campagne ‘Kip het meest veelzijdige stukje vlees’ kreeg de pluimveesector subsidie van de Europese Unie. De zuivelindustrie drijft nog steeds op slogans als ‘Melk, de witte motor’. Het is heel confronterend dat daar allerlei nadelen aan kleven. Toch zit melk nog steeds in de ‘Schijf van Vijf’.


Niets of minder?

Ruim 80%  van de Nederlanders eet een of twee keer per week géén vlees.  Het is makkelijker om minder vlees te eten dan helemaal niet meer. Toch zijn er ook steeds meer mensen die helemaal afstappen van dierlijke producten.

Structurele veranderingen

Ontbossing is een gigantisch probleem dat ons allemaal raakt. De soja-import uit Zuid-Amerika voor Nederlands veevoer moet stoppen. Nederlandse boeren moeten regionaal veevoer gebruiken om ontbossing tegen te gaan. We hebben al boeren die dit doen. Ze laten zien dat er een alternatief is voor importsoja en vragen bedrijven en overheid om beleid te maken dat bijdraagt aan de overstap naar regionaal veevoer. De balans moet terug, dus geen gesleep met soja, maar een krimp van de veestapel en minder consumptie van vlees en zuivel.

Overleven

Het huidige beleid leidt ertoe dat er in Nederland dagelijks vijf boeren failliet gaan omdat het een ‘race to the bottom’ is. Het is aan boeren en consumenten om meer zeggenschap te krijgen over het voedselsysteem. Er zijn al veel initiatieven. Die zijn nog kleinschalig en hebben nog niet de invloed die je bij duurzame energie ziet. Maar we gaan veranderen. De wal keert het schip.

Bron: Down to Earth; 19 februari 2016

Reageren? Al bezig met minderen? Mail naar duurzaamdeurnenieuws@gmail.com