maandag 22 februari 2016

Inspiratie Snoertseplak, varkens in de wei

Het zijn varkens van Den Elshorst, een boerderij, prachtig gelegen in de Kempen, aan de Esbeeksedijk in Baarschot. Aan de rand van landgoed De Utrecht. Varkens in de wei, je ziet het niet vaak meer. Maar daar komt – als het aan boer Bruurs ligt – verandering in.


Keukentafel

Aan de keukentafel vertelt het echtpaar Bruurs over het bedrijf en de plannen. Bruurs nam de boerderij 25 jaar geleden over van zijn ouders, toen nog een ‘gewone varkensboer’ met zo’n honderd zeugen. Al snel besloot het stel het over een andere boeg te gooien. In 1989 werd een stal omgebouwd tot groepsaccommodatie.  Langzaam is dat verder uitgebreid. Met excursies, huifkartochten, proeverijen en het populaire ‘biggetjes knuffelen’.

Niet groter, groter, groter

Bruurs: „De tendens in het varkensbedrijf is alleen maar groter, opschalen. Dat past ons niet.” Hij besloot het varkensvlees niet meer aan tussenhandelaren te verkopen. „Ik wilde die tussenschakels er uithalen. Vlees is duur genoeg maar de marges voor ons waren flinterdun.” Ze besloten eerst zelf het vlees te verkopen.

Weidevlees 

Al snel volgden verkooppunten in verswinkels. Het vlees van Den Elshorst duikt op in diverse streekproductenpakketten, zoals van Boerschappen in Breda. Ook in Amsterdam en omgeving wordt het weidevlees van de Kempische varkens gegeten. Bruurs: ”Er zijn zelfs mensen die er een leuke dag van maken en hier een pakket komen halen.”

Zijn vrouw vult aan: „Steeds meer mensen willen weten waar het voedsel vandaan komt. Daar past ons bedrijf uitstekend bij. Ze kunnen de varkens hier zelf zien rondscharrelen.” 


Brabants Landschap

De weidevarkens, naast landgoed De Utrecht, lopen op het terrein van Brabants Landschap. Een experiment. De varkens leggen de grond om, maken de grond ‘zuiver’. „Het zijn de beste onkruidbestrijders.” Bruurs zaait er straks graan en bloemen in, wat vervolgens weer goed is voor de biodiversiteit in het gebied. „Op de slecht verteerde mest komen muizen af en dat trekt weer reigers en roofvogels. Zo is het cirkeltje mooi rond.”

Regelgeving en provinciebestuur

Het klinkt goed, het weidevarken als natuurbeschermer, maar, zo weet Bruurs: dat gaat niet zomaar. Varkens buiten zetten is een ander verhaal dan koeien of schapen. De gecompliceerde regelgeving rondom de varkenshouderij maken zijn plannen verre van eenvoudig. „Maar Brabants Landschap staat gelukkig open voor innovatie.” Hij hoopt dat zijn varkens in de nabije toekomst ook naar andere percelen in de omgeving kunnen. Voor een zeug met nakomelingen is ongeveer 1 hectare grond nodig om rond te ‘schoefelen’. De agrariër lacht. Hij heeft zich de laatste tijd goed verdiept in natuurbeheer, in de natuurdoelen van het provinciebestuur. En Bruurs ziet de nieuwe samenwerking tussen zijn varkens en de natuur helemaal zitten. „Dat hoort nu eenmaal bij ondernemen, blijven zoeken naar nieuwe kansen.”

Bron: ED; 11 december 2015

Reageren? Mooi idee. Grondgebonden bedrijf. Goed voor het toerisme. Misschien op de Snoertseplak over enige tijd. Mail naar duurzaamdeurnenieuws@gmail.com