vrijdag 1 januari 2016

Project ‘Deurne 2030’; lezers reageren

Enkele dagen geleden werden lezers van Duurzaam Deurne nieuws uitgenodigd mee te doen aan het opbouwen van een beeld van Deurne over 15 jaar. De directe aanleiding voor deze uitnodiging was het wereldwijde klimaatakkoord, gesloten in Parijs.

Lees meer


Parijs

Dat akkoord is zó nodig en zó ingrijpend, dat de wereld van ondernemingen, overheden en vooral van alle inwoners ingrijpend zal veranderen. Noodzakelijke maatregelen zullen iedereen raken. Veranderingen komen in een stroomversnelling.

Deurne

Een aantal lezers van Duurzaam Deurne nieuws heeft al een bijdrage over 'Deurne 2030' toegezegd. De eerste reacties zijn binnen. Hierbij twee ingezonden artikelen. In de komende weken zullen er meer volgen. Doe mee, laat van je horen en help ons gemeentebestuur om na te denken over onze toekomst.


Geert Verstegen over ‘Deurne 2030’


Sloom fietsend met in de rug een lichte zucht
en terwijl ik van het landschap geniet
trap ik in Brabant van gehucht naar gehucht
en ik zie wat niet eenieder ziet

En ruik, steeds maar, door beesten bezwangerde lucht
en ervaar, des Brabanders verdriet
onrechtvaardigheid, waaronder men zucht
dat kan zo niet  –   dat hoort zo niet

Alle protest van decennia ten spijt
verstierven in het politieke bastion
alle redelijkheid  en alle argumenten

Men spaarde de kool en zeker de geit
maar fietsend ontwaar ik aan de horizon
frisse lucht en een systeem aan gruzelmenten


Michel Lintermans over ‘Deurne 2030’


Ik zie een dorp voor mij dat onderdeel is van een groter geheel maar dat wel zijn eigen identiteit heeft behouden. In wat ooit de gemeente Deurne was wonen nog steeds ongeveer 30000 mensen maar met veel meer nationaliteiten.
Het winkelcentrum is kleiner; alleen de Wolfsberg en de Stationsstraat tussen de Markt en de Lage Kerk/ Heuvelstraat.
Er is veel groen, niet alleen in de straten maar er zijn ook drie parken, de huidige parken aan het Haageind, maar ook in de St. Jozef en in het centrum daar waar nu de Brigantijn staat.
Deurne zal net als andere plaatsen zelfvoorzienend worden in energie.  Verder zullen er ook vele andere initiatieven zijn op het gebied van leefbaarheid. Grote organisaties zullen er niet meer zijn.
Het station is in 2030 een mobiliteitsknooppunt, waar naast snelle treinen ook regionale treinen (trams) stoppen; er vertrekken kleinere bussen, er is een standplaats voor deelauto’s maar het is ook een zeer prettige plek om te verblijven voor zowel bewoners als toeristen. Het is een plek waar mens en dier zich heel prettig voelen en het oude stationsgebouw is in oude glorie hersteld.


Volgende  publicaties
Alle lezers van Duurzaam Deurne nieuws zijn uitgenodigd hun ideeën over ‘Deurne 2030’ te sturen aan duurzaamdeurnenieuws@gmail.com . Bijdragen in de vorm van een kort (100 tot 300 woorden) artikel graag per email aanleveren. Inzenders beslissen zelf of hun bijdrage gaat over een of meerdere aspecten van ‘Deurne 2030’ of over het geheel van de groei naar een nieuwe gemeente.