maandag 28 december 2015

Inspiratie Snoertseplak; Ekoboerderij of intensieve veehouderij

Bij Eko Boerderij Arink in Lievelde zie je het nog: dieren in de wei. Arink is een prachtig voorbeeld van duurzame en verbrede landbouw, dat goed past in het Nationaal Landschap Winterswijk. De koeien spelen een rol in het beheer van dit landschap, o.a. in het Korenburgerveen. De boerderij biedt plek aan zorgleerlingen en is met de kaasmakerij en winkel populair bij fietsers, die genieten van het landschap. Daarom heeft Arink ook plannen voor een 'biotel', een kleinschalig hotel dat geheel uit natuurlijke materialen wordt opgebouwd.De ‘buren’

Deze idylle in de Achterhoek wordt nu bedreigd, omdat de ‘buren’ een stal voor 1200 mestkalveren willen realiseren. Dat heeft grote gevolgen voor Eko Boerderij Arink. Denk aan de uitstoot van fijnstof en ziektekiemen, waarmee de koeien in aanraking zullen komen. Nu zijn deze koeien nog geheel antibioticavrij; mede door hun gevarieerde dieet zijn ze kerngezond. En hoe ziet de toekomst voor het ‘biotel’ er uit? Zullen de gasten straks wegblijven, met vlakbij zicht- en ruikbaar een grote, lelijke stal?

Verduurzaming?

Het kan toch niet zo zijn, dat Eko Boerderij Arink wordt weggedrukt? Daarmee zou een verkeerd signaal worden afgegeven over verduurzaming van de landbouw en over recreatie op het platteland. Overigens komen op steeds meer plaatsen dit soort conflicten voor. Tijd voor een ander beleid, teken de petitie.

Teken de petitie!

Teken daarom de petitie van Ekoboerderij Arink waarin de gemeente Oost-Gelre en de provincie Gelderland worden opgeroepen geen medewerking te verlenen aan de realisatie van een stal voor 1200 mestkalveren aan de Gasteveldsdijk 8 te Lievelde.
Deze link geeft toegang tot de petitie.


Bron: Gelderse Natuur en Milieu Federatie


Reageren? Blij dat er steeds meer van dit soort acties zijn? Of is de ‘ economie’ toch belangrijker? Mail naar duurzaamdeurnenieuws@gmail.com