maandag 21 december 2015

Coöperatieve boerderij in Meierij

Steeds meer inwoners van Brabant zijn op zoek naar nieuwe vormen van landbouw. Lokaal en duurzaam zijn daarbij sleutelbegrippen. Ook in de Meierij, het gebied rondom Den Bosch, wordt gezocht naar noodzakelijke vernieuwing. De coöperatieve boerderij in het hart van de Meierij gaat er komen. In het gemeentehuis van Boxtel tekenden een week geleden weer 8 gezinnen. Het minimum aantal van 50 is nu ruim gepasseerd.


Herenboeren Wilhelminapark

De eerste coöperatieve boerderij van Nederland kan van start. In het Wilhelminapark, gelegen tussen Boxtel, Vught en Sint-Michielsgestel, wordt vanaf komend voorjaar op 20 hectare voedsel geproduceerd. Vrijdagavond 11 december gaven nog eens 8 huishoudens aan hun voedselproductie via Herenboeren in eigen hand te willen nemen.

Duurzaam

Hiermee is het minimale aantal benodigde huishoudens van vijftig behaald; Het is ruim een kwart van de uiteindelijk benodigde 200 gezinnen. Vanaf komend voorjaar kan er op het Wilhelminapark op duurzame wijze voedsel worden geproduceerd, exclusief voor de leden van de binnenkort op te richten coöperatie.

Gemeentebestuur

De raadszaal van Boxtel was met honderd aanwezigen goed gevuld met onder meer herenboeren in spe en andere geïnteresseerden, betrokkenen en vertegenwoordigers van het gemeentebestuur van Boxtel. Ze kwamen samen voor wat een feestelijke avond moest worden. En dat werd het.


Bodem

De aanwezigen werden enthousiast bijgepraat over het initiatief. Onder meer de bodemvruchtbaarheid kwam aan bod, de plannen voor de teelt en de werkzaamheden die verricht zijn en worden om het gebied klaar te stomen voor de voedselproductie. Onder meer Pim Ketelaars, voorzitter Herenboeren Wilhelminapark, greep terug op de talrijke inspirerende ontmoetingen met geïnteresseerde burgers op verschillende locaties in de regio.

Landelijk

Geert van der Veer, voorzitter Herenboeren Nederland, hield een inspirerend betoog over de landelijke beweging. ‘Op tal van plaatsen staan mensen op die een Herenboerderij willen starten’, vertelde hij. Dordrecht, Winterswijk, Amsterdam, Groningen, Zwolle; het zijn maar enkele van de vele steden en dorpen waar het borrelt en bruist.


Eerlijk en duurzaam van dichtbij

Verder kondigde hij de oprichting van een fonds aan. Met dat fonds is het mogelijk om mensen die moeite hebben met de eenmalige investering van 2000 euro, te helpen. ‘Want eerlijk, duurzaam eten van dichtbij moet er voor iedereen zijn’, aldus Van der Veer vol overtuiging.


Groene Woud

Streekorganisatie Het Groene Woud heeft laten weten zich als volwaardig ambassadeur te willen opstellen en mee te willen denken in de financiering van het fonds. Ook heeft Herenboeren Nederland inmiddels diverse onderwijsinstellingen en gerenommeerde onderzoeksinstellingen waaronder het Copernicus Instituut aan zich gebonden.

Enquête

Nog deze week ontvangen alle leden een ‘wat-wil-ik eten-enquête.’ Die vormt mede de basis voor het teeltplan dat op korte termijn vastgesteld moet worden.

Bron: De Meierij; 14 december 2015

Reageren? Deurne kan hiervan leren. Het project Snoertseplak geeft hoop. Het is hoopvol dat soms het gemeentebestuur achter dit soort ontwikkelingen staat. Wie neemt in Deurne het initiatief voor een duurzame landbouw coöperatie? Mail naar duurzaamdeurnenieuws@gmail.com