donderdag 12 november 2015

Ziek worden van megastallen

In het buitengebied van Bergeijk komen twee stallen met intensieve veehouderij. De kwestie verdeelt de bewoners. Een deel is bang om ziek te worden. De rest wil niet zeuren.


Stinkfabriek

Simone Houbraken (46) kan er niet van slapen. Ze woont in Hoeve de Vrijheid in Bergeijk, onder Eindhoven, vlak bij de Belgische grens. Simone kijkt over de uitgestrekte maisvelden die haar huis omringen. Ze wijst. „Daar, achter de mais, daar komt die stinkfabriek. De stal die ons hier allemaal ziek gaat maken.”

Twee kampen

Simone organiseerde samen met andere bezorgde bewoners vorige maand een informatieavond. Daar bleek hoe gevoelig de kwestie ligt. Buurtgenoten die vóór de komst van de stallen zijn, gingen tekeer tegen de artsen die ze had uitgenodigd als gastsprekers. „Wat een lulverhaal”, riepen ze. En: „Allemaal geleuter.”


Tegenstanders

De tegenstanders begrijpen niet waarom de voorstanders vóór zijn. Hun buren zijn toch ook gewoon boeren met mooie duurzame familiebedrijven, zeggen ze. Heel anders dan de dierenfabrieken die hier nu dreigen te komen van boeren uit andere dorpen – met als risico dat de boeren uit Bergeijk straks niet meer kunnen uitbreiden.

Voorstanders

Mart Aarts heeft een akkerbouwbedrijf. Zijn buurman heeft varkens en komt op zijn laarzen binnen om ook mee te praten. „Als je hier komt wonen, moet je de agrarische bestemming accepteren. De varkensboer wil niet met zijn naam in de krant omdat hij vindt dat de bewoners van De Pielis eerst eens met elkaar om tafel moeten. Hij lijdt onder de ontstane tweespalt, zegt hij met strakke kaken.

Huisartsen

Huisarts Sanders deelt met achttien huisartsen in zijn omgeving zorgen over het te dicht op elkaar wonen van te veel mensen en dieren. „Wij zien allemaal nieuwe bacteriën opduiken, die hun oorsprong vinden in de intensieve veehouderij.” Ze treffen steeds vaker uitzonderlijke zaken zoals hepatitis E – „waarschijnlijk vee-gerelateerd.”


Specialist

Jos van de Sande, specialist infectieziektebestrijding bij GGD Nederland, vindt dat er iets moet gebeuren. „Hoe meer vee en mensen op elkaar, hoe groter de kans dat een dierziektecrisis de volksgezondheid in gevaar brengt.”

Wethouder

Wethouder Mathijs Kuijken (landbouw en natuur, CDA) zegt: “De aanvraag van de vergunning past in het bestemmingsplan. Ik verleen vergunningen op basis van wetgeving, dus ik kan niet anders. Maar ik sta er ook achter. Als boeren hier willen ontwikkelen (uitbreiden), willen we hen ook de ruimte geven.” Kuijken vindt het wel een probleem dat hij de gezondheid van de inwoners niet kan meewegen bij het wel of niet verlenen van vergunningen. „Geen gemeente kan een vergunningaanvraag van een veehouderij weigeren wegens gezondheidsgevaar”, zegt hij.

Bron: NRC.nl; 30 oktober 2015


Reageren?
Is Deurne hierin te herkennen? Stuur een mail naar duurzaamdeurnenieuws@gmail.com