vrijdag 6 november 2015

Inspiratie Snoertseplak, waterbuffels

De Stoerderij is een boerderij met stoere waterbuffels. De (familie)kudde telt op dit moment 35 waterbuffels en deze lopen het hele jaar door buiten in een aantal weilanden in het Brabantse Son en Breugel, vlakbij Eindhoven.


De waterbuffel

Van oorsprong komt de waterbuffel uit Azië waar het dier veel wordt gebruikt als trekdier in de rijstvelden. Al geruime tijd worden de dieren in Europa (voornamelijk Italië) gehouden voor het produceren van melk en in mindere mate voor het vlees. Het meest bekend product is de verse kaas Mozzarella, die van buffelmelk gemaakt wordt. Tenminste; de échte Mozzarella wordt van buffelmelk gemaakt en niet van koemelk.

Waterbuffels in Nederland

Het klimaat in Nederland is erg geschikt voor het houden van waterbuffels, omdat een buffel niet goed tegen warmte kan. In de vrije natuur gaan ze bij hoge temperaturen daarom in de schaduw of het water liggen, vandaar ook de naam waterbuffel.


De Stoerderij

Onze waterbuffels zijn stoere dieren. Ze worden zo natuurlijk mogelijk gehouden. Zo hebben ze 365 dagen per jaar weidegang, ook in de winter. De kalfjes blijven 3 maanden bij hun moeder, ze zijn maximaal grasgevoerd en doordat ze zelden ziek zijn, hoeven we vrijwel nooit antibiotica te gebruiken. Onze eerste negen waterbuffels werden gekocht bij buffelboer Piet Vogels uit Deurne. Hij begon zo'n 15 jaar geleden als eerste Nederlander met het houden van waterbuffels. Hij haalde zijn dieren uit Italië en onze buffels zijn dus nakomelingen van deze Italiaanse buffels.

Kalfjes

Bij vrijwel elke melkveehouderij wordt het pasgeboren kalf direct bij de moeder weggehaald, want dan kan alle melk die het dier produceert gemolken worden door de boer. Hier mag het kalf 12 weken (3 maanden) bij zijn of haar moeder blijven en zelf de melk zogen bij moeder. De moeder-buffel wordt ook 2 keer per dag gemolken. Na een paar weken worden kalf en moeder 's nachts gescheiden van elkaar. Het kalf verblijft dan binnen in het stro en moeder blijft gewoon in de kudde. Na 12 weken worden moeder en kalf definitief gescheiden.


Kunstmest en bestrijdingsmiddelen

Bij De Stoerderij gebruiken we geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen en daarmee voldoen we aan de eisen voor een biologische certificering. Controle op het gebruik van kunstmest is vrij lastig. Het is in bodemmonsters bijvoorbeeld niet terug te vinden. Kenners kunnen aan de grasopbrengst per hectare vaak wel zien of kunstmest wordt gebruikt. De opbrengst is dan namelijk hoger dan wanneer een boer geen kunstmest gebruikt.

Bestrijdingsmidelen

De onkruiddruk op de percelen met gras / klaver is redelijk hoog met voornamelijk ridderzuring en distels. Om het onkruid beheersbaar te houden maken we geen gebruik van bestrijdingsmiddelen, maar beschikken we over een bosmaaier om de percelen waar alleen beweiding plaats vindt te maaien. Ook wordt het onkruid regelmatig met de hand uit de grond getrokken.

Bron: website de Stoerderij


Reageren?
Stuur een mail naar duurzaamdeurnenieuws@gmail.com