zondag 11 oktober 2015

Wonen in een aardehuis

Tussen Deventer en Zwolle worden reizigers verrast door een uniek uitzicht. Daar in de weilanden bij Olst ligt een heel bijzondere wijk. Een wijk met prachtige koepels en groene daken, met grote ramen en muren van leem en stro. De mensen achter de muren hebben met elkaar gemeen dat ze willen leven met de natuur. De afgelopen jaren hebben ze samen keihard gewerkt om hun eigen droomwijk te bouwen.


Aardehuizen

Ongeveer 10 jaar geleden ontstond het idee van een ecologische wijk met aardehuizen. Dit idee kwam overwaaien uit Amerika, waar aardehuizen beter bekend staan als ‘earthships’. Waar er in Nederland al meerdere ecologische woongebieden bestaan, is het dorp in Olst de eerste met alleen aardehuizen. Dat de gemeente Olst en Wijhe daaraan meewerkt is best uniek, en een hoopvol teken voor de toekomst.

Natuurlijk

De aardehuizen zijn gebouwd van gerecyclede en natuurlijke materialen. Zo bestaan de muren uit gebruikte autobanden en leem. Deze combinatie van materialen zorgt er voor dat de warmte in het huis goed binnen blijft. Alle huizen hebben grote ramen op het Zuiden, waardoor het zelfs in de koudste periode nooit kouder dan 15 graden is in het huis. Naast de wens om de huizen duurzaam te bouwen leeft namelijk ook de wens om zelfvoorzienend te zijn. Zo bevatten alle huizen zonnepanelen, zonnecollectoren en een ecologische toilet.


Groene buurt

Het valt op dat er geen schuttingen staan tussen de huizen, er geen stenen straten liggen en de daken blakend groen zijn. Mensen bakenen hun eigen terreinen niet af maar leven juist samen. Iedereen wil leven, wonen, werken en bouwen in harmonie met de natuur, en iedereen doet er samen alles aan om deze groene harmonie te behouden. Dit samenwerken doen ze onder de vlag van hun vereniging: Vereniging Aardehuis Oost Nederland. Beslissingen over de koers van de vereniging en de wijk worden samen gemaakt door een sociocratisch bestuur. Op deze manier heeft iedereen iets te zeggen over de wijk.

Vereniging Aardehuis Oost Nederland

De vereniging is opgericht in 2006 en bestaat uit 23 huishoudens. De bewoners hebben allerlei verschillende achtergronden, talenten en ervaring. In het dagelijks leven zijn zij bijvoorbeeld financieel deskundige, zelfstandig ondernemer, ICT-er, verpleegkundige en kunstenaar. Wat hen verbindt is de missie om te werken aan een samenleving die zorg draagt voor natuur, milieu en elkaar.


Vaardigheden

Om hun doelstelling te bereiken putten ze uit hun eigen unieke vaardigheden. Zo hebben ze ervaring met alles wat van pas komt bij een groene samenleving,  zoals ‘moestuinieren’, bijen houden, permacultuur, kennis van zonne-energie, recycling, biologische voeding, waterhuishouding en zelfvoorzienend leven. Alle 23 huishoudens hebben samen met vrijwilligers hun eigen aardehuis gebouwd, en doen hun best om hun wijk zo groen mogelijk te houden.

Bezoek

Wie nieuwsgierig is naar deze aardehuizen en de mensen die daarin wonen kan zelf een kijkje gaan nemen. Er zijn regelmatig rondleidingen waar je gratis aan kunt deelnemen. De eerstvolgende rondleidingen staan gepland op 1 en 15 november om 14.00 uur. Tijdens die rondleidingen mag je zelf rond stappen door de wijk, een kijkje nemen in de woningen en allerlei vragen stellen over wonen, bouwen en samen leven.

Bron: hetkanWel; 2 oktober 2015

Reactie?
Mail naar duurzaamdeurnenieuws@gmail.com