dinsdag 20 oktober 2015

Limburg wil meer bijen

Gemeente Roermond, gemeente Horst aan de Maas en waterschappen Peel en Maasvallei en Roer en Overmaas hebben vorige week hun handtekening gezet onder een intentieverklaring, waarmee zij aangeven concreet invulling te geven aan de verbetering van de leefwereld voor de bijen.


Kansen en mogelijkheden

Al eerder zaten wethouder Raja Fick-Moussaoui van de gemeente Roermond en burgemeester Kees van Rooij en wethouder Paul Driessen van de gemeente Horst aan de Maas met imkervereniging Horst en de stadsimkers van Roermond aan tafel met betrekking tot de bijenteelt. Samen inventariseerden zij waar de kansen en mogelijkheden liggen om samen te werken aan Limburgse doelstellingen voor biodiversiteit en duurzaamheid in het belang van de (wilde) bestuivers.

Biodiversiteit verbeteren

De samenwerking tussen de gemeenten is ontstaan omdat ze beiden een vestiging hebben van CITAVERDE College en de wil en passie hebben om de biodiversiteit te verbeteren. Beide gemeenten en de waterschappen zijn hier de afgelopen jaren al mee aan de slag geweest en willen door het tekenen van de intentieverklaring hier een structureel vervolg aan geven en gezamenlijk in optrekken. Niet alleen de bijen, maar ook vlinders en andere insecten profiteren hiervan.


Concrete acties

De partners zijn activiteiten aan het oppakken om de leefwereld voor de bijen ook echt te verbeteren. Gedacht wordt aan het planten van bij-vriendelijke heesters en bomen, het realiseren van bloemstroken en aanplant van bloembollen, aanpassen van het maaibeheer van groenstroken en bermen van waterlopen, aandacht voor beekinrichting, plaatsen van bijenhotels, educatie op scholen en een recreatieve en educatieve route langs bloemenweides, imkers en bijenkasten.

Bron: De vitale groene stad; 18 oktober 2015

Reageren?
Stuur een bericht naar duurzaamdeurnenieuws@gmail.com