donderdag 15 oktober 2015

Inspiratie Snoertseplak, Stadsboerderij Dungense Polder

Hier is duurzaam ’s Hertogenbos te zien en te beleven. Het woord ‘biologische boerderij’ is bij deze stadsboerderij niet zomaar een woord. “Dungense Polder” werkt en leeft wezenlijk en verantwoord in en met de natuur. Zonder bestrijdingsmiddelen en zonder kunstmest, met alleen stalmest van de eigen koeien, groeien en bloeien de gewassen.


Normandiërs

Op deze stadsboerderij lopen 65 koeien van het Normandische ras buiten in de wei. De ‘dames’ zijn geselecteerd en produceren A2A2-melk. Dit betekent: baby’s, kinderen en volwassen met een koemelkallergie – de meest voorkomende voedselallergie – zijn niet overgevoelig voor deze melk. Waar bovendien ook de lekkerste kazen van gemaakt worden.

A2A2-melk

In Nieuw-Zeeland is het geen wereldnieuws meer, maar voor veel mensen in Nederland waarschijnlijk wel. Een koemelk die ook mensen met een koemelkallergie kunnen drinken, zonder toevoegingen of speciale aanpassingen. Hoe? Het antwoord zit in de genen van de koe. Ecoboer en melkveehouder Carel van Acht verdiepte zich enkele jaren geleden in deze melk en besloot die naar Nederland te halen. Sinds kort is hij Nederlands eerste A2A2-melkboer.

Normandiërs

De koeien zijn allemaal van het ras Normandiërs. Een mooi, groot, kleurrijk en mak vee. Het was niet makkelijk deze dieren naar Nederland te halen. Het ras Normandiërs is in Frankrijk namelijk een beschermde groep. Inmiddels staan er  65 Normandiërs op de boerderij.


Rustpunt

Door het weidse uitzicht op de polder, de diversiteit aan bloemen en gewassen en de stad ’s Hertogenbosch op korte afstand, biedt de stadsboerderij een rustpunt in het dagelijks leven.

Steunpunt

Eigenaar Carel van Acht zorgde dat ‘wildernishoeve Dungense Polder’ herschapen werd tot een steunpunt in de natuur. Tot een plek waar fruitbomen, wilde bloemen en dieren de mens tot rust laten komen. Surf even door de pagina’s van deze website en u maakt kennis met een unicum.

Bron: The Milk Story; 19 augustus 2015

Reactie?
Mail naar duurzaamdeurnenieuws@gmail.com