maandag 19 oktober 2015

Europese gif verslaving verpest het milieu

Is er een plaag? Dan pas je pesticiden toe. Zo begon het ooit. Maar de laatste jaren is ons pesticidegebruik in de Europese landbouw zó uit de hand gelopen dat er amper nog een gifvrij ecosysteem te vinden is.


Overvloedig

Steeds vaker worden gewassen overvloedig besproeid met een bonte verzameling pesticiden, vaak al ‘preventief’ dus voordat er überhaupt een plaaginsect of schimmel is gesignaleerd. Inmiddels worden gewassen soms tientallen keren per groeiseizoen bespoten. Wie zich voedt met producten van de gangbare, industriële landbouw moet er maar op vertrouwen dat de Europese regels al te schadelijke middelen weren. Uit onderzoek van Greenpeace blijkt dat niet alleen de toelatingsprocedures gatenkazen zijn, maar dat het milieu nu al een levensgrote prijs betaalt.

Verslaving

Greenpeace heeft een nieuw onderzoeksrapport gepubliceerd:  ‘Europe's Pesticide Addiction’. Daaruit blijkt dat bijna een kwart van alle bedreigde plant- en diersoorten lijdt onder het gebruik van pesticiden en kunstmest. Het overleven van deze soorten, maar ook de cruciale rol die ze vervullen in de natuur door bijvoorbeeld bestuiving, zijn in gevaar.


Oorzaken

In het rapport worden enkele oorzaken genoemd. Zo overschrijdt een kwart van de 471 pesticiden waar Europa groen licht voor gaf, kritieke grenzen omdat ze moeilijk afbreken in bodem of water. 79 stoffen overschrijden afgesproken waarden voor giftigheid voor waterorganismen. Deze stoffen hadden daarom helemaal niet toegelaten mogen worden. Europese normen voor waterkwaliteit worden nog steeds overschreden in bijna de helft van de meetpunten in Nederland.

Onaanvaardbare risico’s

“Onze conclusie is dat het huidige gebruik van pesticiden onaanvaardbare risico’s inhoudt voor de ecosystemen die de planeet leefbaar maken”, zegt Herman van Bekkem, campagneleider duurzame landbouw. Herman pleit er daarom namens Greenpeace voor dat politici en beleidsmakers zich gaan inspannen tégen gebruik van bestrijdingsmiddeleng en vóór duurzame ecologische landbouw.


Beschermen

“Door moderne wetenschap en innovatie te koppelen aan respect voor het milieu en de biodiversiteit kunnen we bodem, beestjes, water en klimaat,  de vier cruciale elementen voor onze voedselproductie, beter beschermen. Boeren moeten gesteund worden door politiek en supermarkt om de nodige omschakeling naar ecologische landbouw te maken”.

Duurzaam

Gelukkig wordt duurzaam geproduceerd voedsel steeds gewoner: biologische winkels schieten als paddenstoelen uit de grond, boerenmarkten worden druk bezocht en ook in de gewone supers vind je steeds meer producten die met respect voor mens en milieu zijn gemaakt. Eet minder vlees, probeer zo veel mogelijk biologisch en lokaal geproduceerd voedsel te kopen. Vind je het bio-aanbod in jouw supermarkt te mager? Spreek de winkelmanager daar dan op aan; als er meer klanten vragen om bio, zal het lonen dit in de schappen te leggen.

Bron: Greenpeace; 16 oktober 2015

Reageren?
Stuur een berichtje naar duurzaamdeurnenieuws@gmail.com