zondag 13 september 2015

Wij zijn vluchtelingen

Stromende regen heeft de grensovergang tussen Griekenland en Macedonië veranderd in een waar inferno voor de duizenden vluchtelingen uit vooral Syrië en Irak die al weken op reis zijn richting een veilige haven in Noord-Europa.Onwrikbaar

Tot op het bot doorweekt en verkleumd probeerde donderdag een recordaantal van 7.000 vluchtelingen de grensovergang bij Idomeni te passeren. Sommigen houden hun huilende kinderen boven het hoofd om de onwrikbare Macedonische douanebeambten tot compassie te bewegen. Smekend dat ze hen niet langer in de rij op de open vlakte laten kleumen in de aanhoudende slagregen.


Gestrand in de modder

Na de lange, vermoeiende en angstige reis vanuit Turkije, over zee, via de Griekse eilanden en over het Griekse vasteland zijn de vluchtelingen nu letterlijk en figuurlijk gestrand in de modder. Alles zit bedolven onder een dikke laag; kleding, schoenen en tassen. Met vaak maar één set kleding bij zich, vormen de kou en de regen de genadeklap voor de uitgeputte en getraumatiseerde vluchtelingen. Een Iraakse man vroeg een Amerikaanse verslaggever hoe hij terug naar huis kon. Hij kan de barre condities van de reis niet meer aan.


Ontoereikend

Hulporganisaties proberen de vluchtelingen op te vangen met warme thee en koffie en delen plastic regenponcho's uit. In de stationshal worden vrouwen en kinderen opgevangen bij vuren. Simone Fillipini, directeur van hulporganisatie Cordaid die ter plaatse was, is geschrokken van de situatie. De geboden hulp is op alle manieren ontoereikend, zowel van de hulporganisaties als toegestroomde particuliere vrijwilligers die in de weer zijn met plastic bescherming en flessen drinkwater.


Chaos

De chaos bij de grens ontstond donderdagmorgen omdat de Macedonische politie probeerde de vluchtelingenstroom af te remmen om ze in kleinere overzichtelijke groepjes de grens over te laten. Een dag eerder was de grens gesloten geweest, waardoor duizenden vluchtelingen zich hadden opgehoopt en de grens wilden doorbreken. De vluchtelingen komen uit Lesbos, waar de Griekse autoriteiten in de afgelopen dagen 17 duizend vluchtelingen wist te registreren.


Nog duizenden

De komende dagen worden nog duizenden vluchtelingen verwacht vanuit de Griekse eilanden, de regen houdt de komende dagen voorlopig aan. Eenmaal over de grens, moeten de vluchtelingen nog anderhalve kilometer te voet naar bussen die hen naar Servië zullen brengen. Als ze dat land veilig weten te doorkruisen, wacht hen de inmiddels streng beveiligde grens bij Hongarije. Pas als die hindernis is genomen, kunnen de vluchtelingen zich veilig wanen en wacht hen een warm onthaal in DuitslandBron: de Volkskant; 10 september 2015

Reactie?
Mail naar duurzamdeurnenieuws@gmail.com