donderdag 10 september 2015

Toekomstboeren

Het platteland loopt leeg en de negatieve effecten van de landbouw worden steeds zichtbaarder en voelbaarder. Er wordt ingezet op duurzaamheid. Het aantal initiatieven groeit van boeren die zelf vorm geven aan het boerenbedrijf van de toekomst, vaak samen met consumenten. 


Duurzaam en maatschappelijk verantwoord

Toekomstboeren is een initiatief dat de groeiende en bloeiende beweging van duurzame en maatschappelijk verantwoorde landbouw en voedselproductie zichtbaar wil maken en versterken. Door het publiceren van portretten van toekomstboeren, het uitdiepen van agrarische thema’s aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden en het adresseren van obstakels die toekomstboeren op hun weg tegenkomen. Met als doel de toekomst van een breed gedragen ecologische en sociale landbouw dichterbij te brengen.


Voedingsbodem

Ondanks de moeilijkheden die zij ondervinden bij het verkrijgen van land, het financieren van hun bedrijf en het vinden van toegang tot de markt, krijgen zij veel voor elkaar. Daarbij vormen ze een vruchtbare voedingsbodem voor innovaties, bijvoorbeeld op het gebied van bodemverbetering, boer-burger-relaties, energiegebruik en natuurbeheer.

Nieuwe boeren

Deze initiatieven zijn afkomstig van een groeiende groep nieuwe boeren, die in veel gevallen niet uit een boerenfamilie komen. Maar ook van een gevestigde groep boeren die een nieuwe weg is ingeslagen. Deze toekomstboeren kenmerken zich door het zoeken van vooruitgang in samenwerking met natuur en maatschappij.

Jonge organisatie

Toekomstboeren is een nog jonge organisatie, bruisend van ideeën. Op de website kan je al terecht voor portretten van toekomstboeren. In de toekomst zullen deze worden uitgebreid tot een rijk landschap van inspirerende boerenbedrijven. Daarnaast zullen we offline van ons laten horen. Ideeën, enthousiasme en energie zijn daarbij zeer welkom, dus laat het vooral weten als je deel wil zijn van deze beweging.


Portretten

Op de site van ‘toekomstboeren’ is al een aantal portretten te zien met bijbehorende verhalen van pioniers.
Een kleine selectie:

Biologische kwekerij Vollenberg

André en Gerri Vollenberg waren al jaren op zoek naar een opvolger voor hun goedlopende biologische witlofkwekerij ‘Maatschap Vollenberg’ in Grubbenvorst, vlakbij Venlo. Hun dochters wilden het bedrijf niet overnemen, al wilden ze wel graag dat het voortgezet zou worden. Er was een aantal serieuze kopers, maar die kregen de financiering niet rond. Uiteindelijk bracht een bedrijfsoverdracht-cursus van Arvalis hen in contact met een jonge teler uit de buurt: Fred Willemssen.

Keizersrande

De biologisch-dynamische Natuurderij Keizersrande is gebaseerd op het Wageningse beheerconcept ‘Boeren voor de Natuur’, waarbij landbouw wordt gecombineerd met natuurbeheer. Op deze manier is het niet alleen mogelijk om kringlopen te sluiten, maar krijgt boerin Annette Harberink (35), naast inkomen uit de productie van melk en vlees van haar koeien, ook inkomen uit het beheer.

Bron: Toekomstboeren 

Reactie?
Mail naar duurzaamdeurnenieuws@gmail.com