vrijdag 18 september 2015

Steeds meer Brabantse varkensstallen

Onze provincie wordt steeds ongezonder. Deurne is een van de koplopers van de ongebreidelde varkensgroei. Deurne, met bijna 32000 inwoners, heeft  360000 varkens. Tegenover Iedere inwoner staan ruim 11 varkens. Sommigen zijn daar trots op. Zeker de eigenaren van  de 120 varkensbedrijven, de varkensbobo’s, sommige politieke partijen en ondernemingen die aan de varkens geld verdienen. Steeds meer ‘ongebonden’ inwoners zonder positieve verbinding met ‘varkensland’ vrezen het ergste. Voor hun gezondheid, het groen in hun omgeving en de kwaliteit van leven in Deurne. Het bestuur van provincie en gemeente lijkt niet in staat iets te veranderen. De macht van tegenkrachten is groot. De oorzaak van de misgroei ligt in het verleden. Slechts enkele groten van geest durven de verantwoordelijkheid te nemen voor hun historische fouten.


Weekend van het varken

Het Brabants Dagblad van 11 september bevat een artikel over de ‘viering’ van het ‘weekend van het varken. Indrukwekkend en angstig zijn de bijgevoegde gegevens. Zie vooral de interactieve kaart “varkens in Brabant”. Kijk en denk na. Hoe komt dit ooit weer goed?  Hoe kunnen we zorgen voor een gezonde leefomgeving voor onze kinderen?

Staldeuren

In het Weekend van het Varken staan door het hele land de staldeuren van 39 varkenshouders open. Van die stallen staan er maar liefst 15 in Brabant. En dat is niet zo gek. De provincie Noord-Brabant is nog altijd koploper in het houden van varkens.


Cijfers

Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er in 2014 in onze provincie 5,7 miljoen varkens waren. Dat zijn 2 keer meer varkens dan inwoners. Als het op afzonderlijke gemeenten aankomt, is het Limburgse Venray de koploper, met meer dan 600 duizend varkens. In Brabant is Sint-Anthonis nummer 1 met ruim 400 duizend varkens. Veghel, Bernheze, Deurne en Gemert completeren de top 5. Deurne is een van de dieprode gemeenten op de interactieve varkenskaart.

Schaalvergroting

De CBS-cijfers tonen ook de forse groei van het aantal varkens per bedrijf. Ofwel de schaalvergroting. Terwijl het totale aantal dieren nagenoeg gelijk blijft, tussen de 12 en 12,5 miljoen, blijft het aantal bedrijven flink afnemen. In 35 jaar tijd is het landelijke totaal teruggegaan van ongeveer 42 duizend naar ruim 5 duizend bedrijven.

Bron: Brabants Dagblad; 11 september 2015

Reactie?
Mail naar duurzaamdeurnenieuws@gmail.com