woensdag 16 september 2015

Nederlandse banken financieren Oekraïense plofkippen

De Nederlandse productie van goedkoop kippenvlees heeft geen enkele toekomst als het aan de Oekraïense gigant MHP ligt. En dat alles gebeurt met Europese steun, investeringen van Rabobank en ING en techniek afkomstig van Nederlandse ondernemingen.


MHP

Het Oekraïense Myronivsky Hliboproduct (MHP) is in handen van Yuriy Kosiuk, een van de rijkste mannen van Oekraïne. Op 380 duizend hectaren land ten zuid-westen van Kiev produceert MHP eigen kippenvoedsel en worden jaarlijks 332 miljoen kippen geslacht, ingevroren, verpakt en uiteindelijk geëxporteerd. Ter vergelijking: in Nederland worden jaarlijks 465 miljoen kippen geslacht.

Concurrent

Nederlandse banken hebben tientallen miljoenen euro's uitgeleend aan MHP, een van de grootste kippenboerderijen ter wereld. Het goedkopere vlees dat hierdoor op de markt komt  is een rechtstreekse concurrent van vlees van Nederlandse boeren, die zich aan veel meer regels moeten houden en veel hogere kosten hebben.


Nederland

De banden tussen MHP en Nederland zijn stevig. Nederland is een van de belangrijkste afnemers: vorig jaar werd ruim 12 duizend ton kippenvlees geïmporteerd vanuit Oekraïne - hoofdzakelijk van MHP. Nederlandse bedrijven leverden techniek voor bijvoorbeeld de Oekraïense slachterijen. Er zijn ook financiële banden. Rabobank en ING hebben miljoenen euro's geïnvesteerd in de kippenfabriek. Rabobank maakt in de periode 2008-2018 127,1 miljoen euro over aan MHP, ING investeert 42,8 miljoen.

Rabobank

Vooral in het geval van Rabobank is dat saillant. De voormalige Boerenleenbank steunt op deze manier een directe concurrent van de Nederlandse kippenboeren - Wakker Dier noemde dat 'een mes in de rug' van die boeren. Bovendien is in Oekraïne veel minder toezicht op dierenwelzijn dan elders in de EU, terwijl Rabobank zegt een streng dierenwelzijnsbeleid te hanteren en te hechten aan duurzame ontwikkeling . De bank zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat MHP nationale regels of wetten overtreedt omtrent dierenwelzijn. Over de precieze bedragen wil de bank niet uitweiden met het oog op de 'vertrouwensrelatie bank-klant'.

Plaatselijke bewoners

Uit het SOMO rapport ‘Chicken Run’ blijkt dat de stormachtige groei van de pluimveegigant schadelijke gevolgen heeft voor de plattelandsbewoners. Het transport van levende of geslachte dieren en de mestopslag en -dump op omliggende velden zorgen voor veel stankoverlast. De dorpswegen zijn niet gebouwd op het zware vrachtverkeer. De grote trucks veroorzaken geluidsoverlast en scheuren in nabijgelegen huizen.

Druk op bewoners

Bewoners in omliggende dorpen verklaren nauwelijks geïnformeerd te zijn over de plannen van MHP. Ook krijgen zij geen reactie op vragen en klachten. MHP oefent buitensporige druk op hen uit, om zo land te verwerven voor de uitbreiding. Op een dorpsbijeenkomst stemden 44 van de 45 aanwezige dorpsbewoners tegen de verkoop van hun land. Desondanks blijft het bedrijf de bewoners benaderen. Ze nemen geen genoegen met ‘nee’.

Export

Van de Oekraïense export van pluimvee is 85 procent afkomstig van MHP. Steeds meer kipproducten vinden de weg naar de Europese consument, sinds de Europese Unie invoerrechten voor sommige Oekraïense exportproducten liet vervallen. Ook in Nederland wordt elk jaar meer Oekraïense kip gegeten. Van de hoeveelheid kip die Oekraïne per jaar naar de gehele EU mag uitvoeren, importeert Nederland de helft.

Bronnen:
Duurzaam Nieuws; 14 september 2015
De Volkskrant; 14 september 2014
SOMO; 14 september 2015


Reactie?
Mail naar duurzaamdeurnenieuws@gmail.com