vrijdag 4 september 2015

Inzicht in de boerencrisis


Er zijn zóveel berichten over de boerencrisis in Europa dat ook veel bestuurders op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau het niet meer begrijpen. Laat staan de gewone inwoner, die uiteindelijk vaak de oplossing moet betalen. Gelukkig helpt ‘Foodlog’ om in eenvoudige taal meer inzicht te krijgen.   


Actie

Boeren trekken op tractoren naar Parijs, München en uiteindelijk naar Brussel aanstaande maandag. Daar zullen de EU landbouwministers spreken over de boerencrisis in Europa. Wat willen de boeren en wat gaan ze bereiken?


Wat willen de boeren?

Boeren uit de verschillende EU-landen willen steun. Ze kunnen hun rekeningen niet meer betalen. Dat komt omdat de opbrengstprijzen voor hun product gedaald zijn onder hun kostprijs. Ze hebben onvoldoende reserves om zelf de overbrugging naar betere tijden te kunnen financieren. Banken zijn weinig genegen hun verliezen langdurig te financieren.

Hebben ze allemaal hetzelfde probleem?

Britse melkboeren zijn in crisis omdat ze nauwelijks melkverwerkers hebben die er kaas, roomboter, Vifit, Actimel of lang houdbare melkpoeder van maken. Een beetje teveel verse melk leidt dan ook meteen tot een overaanbod. De Britten kunnen hun melk ook niet meer kwijt op het vaste land. Daar is immers ook een overschot.


Nederlandse melkveeboeren

In Nederland is het crisis omdat melkveeboeren hun bedrijf te zwaar gefinancierd hebben. Ze wilden profiteren van het wegvallen van het melkquotum. Ze hebben flink geïnvesteerd in grotere stallen, melkrobots en aantallen dieren. Dat zorgt voor zware financieringslasten die opeens niet meer kunnen worden opgebracht. Daarbij komt dat ze de financiering van hun stallen hebben gebaseerd op zulke grote aantallen dieren dat die niet eens zijn toegestaan.

Nederlandse varkensboeren

Nederlandse varkensboeren maken zoveel varkens dat ze ca. 70% van ieder varken moeten exporteren. Om het kwijt te raken, dumpen ze dat op buurmarkten. Franse boeren kunnen in beginsel het hele varken in eigen land kwijt en hoeven niet te exporteren. Omdat wij - samen met vooral de Duitsers,  Spanjaarden en enkele Denen (die allemaal veel meer varkens maken dan hun thuismarkt op kan) - bij hen ver onder kostprijs onze varkens aanbieden, gaat hun varkenshouderij op de fles. In ons eigen land gaan de varkenshouders kapot omdat ze te weinig op onze thuismarkt kunnen verkopen en al jarenlang teveel moeten dumpen.


Wat wil Europa?

Het beleid in Europa is gericht op marktwerking. Dat betekent dat boeren net als bijvoorbeeld autofabrikanten niet meer auto’s zouden moeten maken, dan de markt vraagt. Automodellen die niet lopen, verdwijnen gewoon van de markt. Modellen die het wel doen, blijven. Zo krijg je nooit heel veel auto’s in voorraad . Als een fabrikant modellen heeft die slecht lopen, staakt hij de productie. Andere fabrikanten nemen zijn klanten over met modellen die wel lopen. De crisis is veroorzaakt door het feit dat boeren dat mechanisme niet kennen en gewoon doorgaan met produceren, terwijl er al teveel is.

Verklaring

Dat heeft een reden. Als je iemand hoort zeggen 'ik ga een auto kopen', dan vraag je 'wat voor eentje?' Als iemand je vraagt 'wil je een schouderkarbonaadje voor me kopen?' dan vraag je niet 'wat voor eentje?', maar zeg je 'OK, doe ik'. Een karbonaadje is immers niet meer dan 'een karbonaadje'. Boeren moeten van de EU onderscheid leren maken, maar dat hebben ze tot op heden nog niet goed onder de knie. Boeren maken steeds meer karbonaadjes in de hoop die te kunnen verkopen onder de prijs van de buurboer. Autofabrikanten gaan een ander model ontwikkelen en kijken of dat wel verkoopt.


Wat wil de EU doen?

De EU begrijpt dat er nog niet ingegrepen kan worden en zal daarom geduld tonen. Er zullen wel enkele maatregelen komen maar die blijven zorgen voor overaanbod. Dat komt omdat er doorgegaan wordt met ‘gewone karbonaadjes’ maken, in plaats van verschillende karbonades zoals een Peugeot, Dacia, VW en BMW van elkaar verschillen. Op termijn zullen boeren echter door de EU aan hun lot worden overgelaten.

Wat wil Nederland?

Staatssecretaris Dijksma heeft de EU laten weten niet teveel ruimte te willen laten voor dat 'gewone karbonaadjes' maken. Dat zegt ze niet omdat ze onaardig wil zijn voor boeren, maar omdat onze boeren excelleren in het teveel van hetzelfde maken in een heel klein land. Dat brengt onze boeren extra in problemen. Daarom is de PvdA-politica Dijksma wat strenger dan Brussel en  aanmerkelijk strenger dan de liberale VVD die normaal gesproken juist voor marktwerking is.


Wat willen de Nederlandse boeren?

Zolang ze niet weten hoe ze Peugeot-, VW- en BMW-karbonades moeten maken, willen ze doorgaan zoals ze tot op heden deden. Iets anders kunnen ze niet.  Daarom vragen ze om zowel steun, hulp bij (dumpende) export en lastenverlichting, zoals het terugdraaien van kostenverhogende maatregelen.


Bron: Foodlog; 2 september 2015


Reactie?
Mail naar duurzaamdeurnenieuws@gmail.com