zondag 27 september 2015

Er gaat niets boven kraanwater

Waarom het krankzinnig is om water te drinken dat aan de andere kant van de wereld gebotteld is. We krijgen er geen genoeg van, maar op de korte en lange termijn brengt het bottelen en transporteren van plastic waterflessen meer schade aan, dan we ons realiseren.


Populair

Wereldwijd drinken we net zoveel verpakt water als melk. Met 30 liter per persoon per jaar is water het meest populaire drankje op frisdrank na. Volgens de verwachtingen wordt water zelfs populairder dan de bekende frisdranken. Angst zorgt ervoor dat we massaal aan de plastic waterflessen zitten. Ten eerste omdat we ons zorgen maken om de kwaliteit van het kraanwater. En ten tweede omdat we ons bezig houden met een gezonde levensstijl en ons zorgen maken om de gevolgen van suikerhoudende frisdranken.

Afval

Het feit dat we dit jaar wereldwijd 233 miljard liter water gaan kopen brengt een andere zorg met ons mee. Onder andere plastic afval, de hoge economische kosten en de invloed op lokale waterbronnen zijn direct verbonden met de water industrie. Het meest overduidelijk argument tegen de plastic waterflessen industrie heeft te maken met import. Je hoeft geen milieu activist te zijn om te begrijpen dat het verplaatsen van plastic waterflessen van het ene land naar het andere land onnodig is.

Bijzonder water?

Dankzij de merken Evian en San Pellegrino ontstaat er bij ons een beeld van speciaal en bijzonder water. Voor Evian, dat in handen is van de Franse Multinational Danone, is het bijzondere het pure uiterlijk van de bergtoppen in de Franse Alpen en voor San Pellegrino de ruige bergen in Lombardije. Zo worden er zelfs waterflessen verkocht met water uit Fiji en uit de Himalaya.


Waarom water kopen?

Waarom water transporteren over honderden kilometers, wanneer je het beste water uit de kraan krijgt? Het importeren van gebotteld water kan een excuus zijn, wanneer het kraanwater niet drinkbaar is (kwaliteit) of wanneer er onvoldoende van is (schaarste).  Op sommige eilanden in de Stille Oceaan is dit bijvoorbeeld het geval. Geen enkel huishouden in Nederland heeft onvoldoende water of water van slechte kwaliteit.

De fles

Het gaat niet alleen om bron- en mineraalwater. Het gaat ook om de plastic waterfles zelf die een probleem vormt voor het milieu. De plastic waterfles is een belangrijke milieuvervuiler. Plastic domineert deze industrie. Grote bedrijven als Nestlé, Danone, Coca-Cola en Pepsi, streven er allemaal naar om plastic te recyclen. Dit streven geeft nog weinig resultaat. Volgens de producenten komt het doordat ze te weinig flessen terugkrijgen.

De oplossing: kraanwater

De belangrijkste bezwaren tegen de water industrie blijven overeind. De enige logische oplossing is, om ervoor te zorgen dat mensen kraanwater gaan drinken in plaats van water uit plastic flessen. Kraanwater is veilig, niet duur en betrouwbaar. Kraanwater is een doeltreffende manier om iets te doen voor het milieu.

Bron: KRNWTR

Reactie?
Mail naar duurzaamdeurnenieuws@gmail.com