vrijdag 21 augustus 2015

Op ‘Snoertseplak Deurne’ ontkiemt Boerderij van de Toekomst

Zesentwintig maart 2013: “Varkenshouderij Asvam zal zich definitief niet vestigen aan de Snoertsebaan in Liessel. Gedeputeerde Staten (GS) van Noord Brabant heeft besloten om de gronden in het Deurnese LOG niet aan het bedrijf te verkopen.” Meer dan twee jaar geleden en nu het begin van een initiatief dat voor Deurne een nieuwe periode zal inluiden.


Nieuwe landbouw en veeteelt

Van hoofdpijndossier naar dé plek waar Deurne en haar inwoners nieuwe vormen van landbouw en veeteelt kunnen gaan ontwikkelen. ‘De Snoertseplak’ – voor velen beter bekend als het voormalige ASVAM-terrein – biedt mogelijkheden om alternatieven voor de huidige bio-industrie te ontwikkelen. Waarom? Omdat zowel boeren als burgers baat hebben bij zo’n Boerderij van de Toekomst. Wil je als bewoner van De Peel zelf meedenken en meebouwen? Dat kan, kom op 28 september naar Snoertsebaan 28 te Liessel.

Agrarische onderneming

Op uitnodiging van de initiatiefnemers van ‘de Snoertseplak’ kijken burgers, boeren, ambtenaren, ondernemers en andere betrokkenen uit het Peeldorp hoe een levensvatbare en maatschappelijk geaccepteerde agrarische onderneming eruit zou kunnen zien. Deelnemers aan het traject zullen gevraagd worden om op persoonlijke titel deel te nemen. De samenwerking moet medio 2016 een programma van eisen opleveren op basis waarvan (agrarische) ondernemers aan de slag kunnen op het perceel.


Balans leefbaarheid en ondernemerschap

Binnen het initiatief de Snoertseplak’ kijken de deelnemers vanuit een gezamenlijk belang hoe ze ambities van agrarische ondernemers en de leefbaarheid in het Deurnese buitengebied kunnen samenbrengen in een toekomstbeeld voor de landbouw en de veehouderij in De Peel.

Uitdaging

Binnen ‘de Snoertseplak’ bouw je zelf mee aan nieuwe boerderijconcepten.
‘De Snoertseplak’ zoekt nadrukkelijk naar mensen die het een uitdaging vinden om mee te denken over nieuwe producten, andere bedrijfsmodellen en innovatieve technieken. Het platform biedt een prachtige gelegenheid om zelf een tastbare bijdrage te leveren aan agrofood- en boerderijconcepten die boer en burger blij maken; die goed zijn voor mens, dier en hun directe omgeving.

Uitnodiging

Grijp de kans om bij te dragen en kom 28 september langs op ‘de Snoertseplak’. Onder het genot van een hapje, drankje en muziek maken we graag kennis met je en vertellen we graag meer over het proces waar we je graag bij betrekken. Je kunt ook luisteren naar Paul Bos (Boer Bos) die onder de rook van Schiphol samenwerken, duurzaamheid en innovatie met elkaar probeert te verbinden.

Leuke plannen

Eerder werd er al een grote aankondiging gedaan van dit project (inmiddels is de prijsvraag van de baan, voor nu..!) daarna bleef het lang stil. Daar komt nu een einde aan! Na maanden aan gesprekken, kopjes koffie en appelflappen zijn we er klaar voor om met jullie te delen we voor leuke plannen we de komende maanden met jullie willen uitvoeren! 28 september ontmoeten we jullie graag, hou tot die tijd de facebook pagina en de Twitterfeed in de gaten.

Bron:

Initiatiefnemers ‘De Snoertseplak’ 

Reactie?

Mail naar duurzaamdeurnenieuws@gmail.com