zondag 2 augustus 2015

Normaal: gratis kraanwater in de horeca

In Deurne is, dankzij de Stations coöperatie, aan de zijkant van het stationsgebouw een tappunt aanwezig voor gratis water. Reizigers vullen er hun flesjes bij. De actie om duur water in niet duurzame flesjes te vervangen door gratis kraanwater, wint terrein. Hierbij twee recente publicaties over het oprukkende gratis kraanwater.


Horeca

Een glas water bij het eten, dat is de normaalste zaak van de wereld. Maar ook al komt het bij café’s en restaurants net zo gratis uit de kraan als thuis, dáár moet er in veel gevallen ineens voor betaald worden of wordt het zelfs geweigerd waardoor je als klant gedwongen bent een flesje ‘bronwater’ te kopen. Drinkwaterbedrijf Vitens start een petitie om het verkrijgen van kraanwater, ‘een oer-Hollands, duurzaam en gezond product’ in de horeca en op festivals makkelijker te maken. Inmiddels hebben meer dan 50.000 mensen de petitie ondertekend.

Vragen!

Vitens, dat niets aan kraanwater verdient, wijst op een onderzoek van TNS Nipo. Meer dan de helft van de ondervraagden gaf aan dat water in de horeca wel eens is geweigerd en een klein deel zegt zich te schamen in restaurants om water te vragen. Op festivals zou het moeilijk zijn om water te krijgen.

Vierdaagse

Jan van Zwijnen (92), een van de oudste deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse, steunt de actie. Van Zwijnen vindt het vervelend dat kraanwater serveren niet vanzelfsprekend is. “Ik drink heel veel water tijdens het wandelen. Als ik dan op een terras om een glaasje water vraag, vragen ze of ik dat nodig heb voor mijn pillen.”

Cultuuromslag

Er zijn al verbeteringen. Zo zijn er festivals met watertappunten en waterpolsbandjes waarmee in ruil voor een muntje onbeperkt gekoeld water kan worden opgehaald. Soms gaat dat de opbrengst naar een goed doel. Festivals letten meer op gezondheid en duurzaamheid en realiseren zich dat kraanwater een lokaal product is. Vitens wordt er zelf niet rijker van: "Kraanwater is geen product waar we geld op verdienen. Een glas water kost maar 0,001 cent."

Bronnen: Welingelichtekringen.nl; 23 juli 2015; Trouw, 22 juli 2015
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren kan m.b.v. onderstaand formulier.
Je bericht zal z.s.m. door de redactie worden beoordeeld en geplaatst, mits deze voldoet aan de hiervoor geldende criteria.