zondag 9 augustus 2015

Nederlandse internetmiljonair grootste boer ter wereld

Investeerder Kees Koolen is van plan een megastal te bouwen voor bijna 1500 koeien in het Achterhoekse dorp Wichmond. Het voornemen van de internetmiljonair heeft tot onrust geleid in het dorp, zo schrijft Dagblad de Gelderlander op 6 augustus 2015.


1445 koeien

Koolen, die aan de wieg stond van de succesvolle boekingenwebsite Booking.com, wil naar eigen zeggen de grootste boer van de wereld worden in het fokken en houden van melkvee. De ondernemer heeft via een agrarisch dochterbedrijf bij de provincie een vergunning aangevraagd voor de bouw van de megastal. Hij wil aan de slag met 1445 koeien. Ter vergelijking, het gemiddelde melkveebedrijf in Nederland telt circa 90 koeien.

Provincie

De provincie zou geen overwegende milieu- of omgevingsbezwaren zien in het bouwproject. De ondernemer heeft de ammoniakuitstootrechten gekocht van twee melkveehouders en zou daarmee aan de provinciale normen voldoen, stelt De Gelderlander.

Wichmond

De bouw van het stallencomplex is geen gelopen race, want de bezwaarprocedure is nog niet gesloten en ook de gemeente moet nog de nodige vergunningen geven. Wichmond, dat 600 inwoners telt, valt onder de gemeente Bronckhorst.

Kees Koolen

Bekend is dat Koolen grote ambities heeft in de internationale zuivelsector, met name in Brazilië. In een interview met Emerce zei hij daarover: “Ik wil daar de grootste boerderij ter wereld bouwen. De schaal is de uitdaging, want het gaat om megastallen.”


€500 mln

Koolen kocht al 31.000 hectare land in Brazilië. De totale investering van het project, waar ook andere bedrijven en instanties bij betrokken zijn, zou volgens vakblad Boerderij €500 mln zijn.


Miljoen koeien

Het gaat in de plannen om veebedrijven met elk 22.000 koeien. Koolen: “De landbouw wordt gedwongen tot innovaties en schaalvergroting. Ik wil in korte tijd 32 van dat soort bedrijven bouwen, met over tien jaar in totaal zo’n miljoen koeien.” Zowel vanuit Brazilië, maar ook vanuit China zouden investeerders belangstelling hebben voor dit project.

Bron: FD.nl; 7 augustus 2015


Joborandi verdringt Deurne

In Januari 2015 publiceerde Duurzaam Deurne nieuws al eerder een artikel over Kees Koolen en zijn ultra giga ideeën. Lees en huiver of bewonder.
In de Braziliaanse streek Joborandi, in het zuidoosten van de deelstaat Bahia, ontstaat, op initiatief van een Nederlander die ooit een Brabantse boer was, een agrarische gigant. Binnen nu en twee jaar moet hier een melkveebedrijf draaien waar 100.000 koeien meer dan vier miljoen liter melk per dag zullen produceren. Waarschijnlijk geeft dit harde signaal aan dat grootschalige intensieve veebedrijven uiteindelijk alleen daar kunnen groeien waar ruimte is en de bevolkingsdichtheid klein is.

Reactie? Mail duurzaamdeurnenieuws@gmail.com