vrijdag 28 augustus 2015

Nederland geeft wereldwijd hoop

In de Volkskrant, 27 augustus 2015, een uitgebreid interview met Marjan Minnesma. Zij is de drijvende kracht achter Urgenda, de klimaatbeweging die bereikte dat de rechter de uitspraak deed: “De regering moet meer doen tegen klimaatverandering.” De rechter eist concreet dat de regering er alles aan doet om in 2020 een CO2 reductie te bereiken van minimaal 20%.


Polarisatie

Een probleem rond de manier waarop de Nederlandse regering omgaat met het klimaatprobleem is de enorme polarisatie. Het onderwerp klimaat wordt vaak gezien als ‘links’. ‘Rechts’ denkt: “Dit is een taak voor de overheid en daar heeft de rechter niets mee te maken”.

De rechter

Minnesma legt uit dat de rechter moest inzien dat de ontwikkeling van het klimaat een gigantisch probleem is. Dat kostte weinig moeite want een internationaal panel van duizenden wetenschappers heeft de ernst van het probleem zonneklaar aangetoond. Hun rapport is door 195 landen onderschreven. Ze zegt: “We wilden een onrechtmatige daad door de rechter laten vaststellen.”  En de overheid heeft de plicht haar burgers te beschermen. Daarin schiet de overheid tekort.”


Chaos

Op de vraag wat onze kinderen gaan meemaken zegt Minnesma: “Een heleboel dingen helaas. Het meest ben ik bang voor totale onrust en chaos in de wereld. Er dreigt bijvoorbeeld op steeds meer plekken in de wereld, door de klimaatverandering, een tekort aan water en daardoor een gebrek aan landbouw. Honderden miljoenen mensen gaan op landverhuizing, te beginnen met mensen op plekken waar de zee binnen nu en vijftig jaar overheen spoelt. In de Verenigde Staten levert Californië een derde van de landbouwproducten. Vier jaar achter elkaar heerst daar nu al grote droogte met misoogsten. Veel mensen vertrekken nu al naar elders.”

De politiek

Marjan Minnesma betoogt dat helaas het klimaatprobleem door overheden gezien wordt als een milieuprobleem. En milieu is iets voor linkse partijen. Maar het gaat om de toekomst van de mensheid, te beginnen met onze kinderen.


Werk

Bewezen is dat zon en wind veel meer banen opleveren dan de kolenindustrie. Minnesma: “ Nieuwe banen zitten in de duurzame sector. Door alle huizen energieneutraal te maken bouwen we een nieuwe industrie op rond zon en wind, met in Nederland alleen al 150000 nieuwe banen.”

Het kabinet en de rechter

Interessant is wat het kabinet inhoudelijk gaat doen doet met de uitspraak van de rechtbank. Het kabinet kan in hoger beroep gaan, maar van hoger beroep gaat geen opschortende werking uit. Dus zal het kabinet het vonnis (minimaal 25 procent CO2-reductie in 2020) moeten uitvoeren. Daar zijn flinke milieumaatregelen voor nodig.

Den Haag

De regering zint al, uitgebreid geholpen door deskundigen, op maatregelen die snel uitgevoerd kunnen worden. Het sluiten van kolencentrales, met name de nieuwe centrales in Groningen en op de Maasvlakte, blijft daarbij voorlopig door de VVD buiten beschouwing.


Wereldwijde hoop

Vast staat nu al dat Nederland internationaal hoop geeft op een ommekeer. Dit najaar wordt in Parijs de zoveelste klimaatconferentie gehouden.  Het is nu duidelijk dat nietsdoen geen optie is. En Nederland heeft aangetoond dat een doorbraak mogelijk is als de overheid in gebreke blijft.

Bron: de Volkskrant; 27 augustus 2015

Reactie:

Mail naar duurzaamdeurnenieuws@gmail.com