maandag 24 augustus 2015

De Mobiele Fabriek

Een van de ‘Vrienden van Duurzaam Deurne’ maakte de redactie attent op een Nederlandse vinding die een oplossing biedt voor het bouwen van nieuwe onderkomens in rampgebieden: de ‘Mobiele Fabriek”.


Het begin

Ondernemer Gerard Steijn zag met pijn in zijn hart dat mensen in rampgebieden vaak nog jaren in slechte huizen en tenten wonen, tussen het puin van een aardbeving of tsunami. Dat moet anders kunnen. Hij keek naar wat de mensen daar voor handen hebben, naar wat er is en ontwikkelde een heel bijzondere bouwtechniek: de ‘Mobiele Fabriek’.

Haïti

Kijk maar naar Haïti. Daar ligt na de aardbeving van 2010 nog steeds zo'n 25 miljoen ton aan puin. Dat is hetzelfde als 125 supertankers, 91.911 Boeing 747's. Of 156.250 walvissen. En de honderden miljoenen euro’s die er heen zijn gegaan, hebben er tot nu toe alleen voor gezorgd dat het puin de steden uit is geschoven. Nog steeds zijn ongeveer 300.000 mensen hun huis kwijt en wonen zij al vier jaar in tenten.


Oplossing

De ‘Mobiele Fabriek’ kan een oplossing bieden. Deze fabriek past in één zeecontainer en kan heel gemakkelijk geplaatst worden op een plek met veel puin. De brokken puin gaan de machine in, worden omgezet in vloeibaar beton en komen er weer uit als nieuwe bouwblokken. Daarmee kan de lokale bevolking in een handomdraai nieuwe woningen, scholen en ziekenhuizen bouwen want deze blokken werken net zo simpel als lego.

Woningen

Eén ‘Mobiele Fabriek’ maakt per dag genoeg blokken voor 10 tot 20 woningen. Woningen die tegen aardbevingen bestand zijn. Die goedkoper zijn dan gewone huizen. En een stuk comfortabeler dan de groezelige tenten waar nu nog zo'n 300.000 slachtoffers van de aardbeving al vier jaar in wonen.


Crowdfunding

Het klinkt bijna te simpel om waar te zijn. Een zeecontainer die puin omzet in stevige huizen gemaakt van een soort legoblokken? Het werkt! Gerard Steijn ontwikkelde de technologie en bouwde al een aantal modelwoningen in Amsterdam. Maar nu nog met deze ‘Mobiele Fabriek’ naar Haïti. Via crowdfunding is hij nu op zoek naar mensen die samen met hem ervoor willen zorgen dat het puin, dat zoveel levens heeft verwoest, de basis kan worden van een nieuw begin.

Help

De technologie is ontwikkeld. De bouwplannen zijn af. Alles staat klaar. Maar voor de volgende stap hebben wij hulp nodig. Om het eerste prototype van de Mobiele Fabriek te bouwen is namelijk 85.000 euro nodig. Like, Share of steun de ‘Mobiele Fabriek’ op 'doorgaan'. En help ons ervoor te zorgen dat puin, dat zoveel levens heeft verwoest, de basis kan zijn van een nieuw begin.

Bron: Omdenken


Reactie?

Mail naar duurzaamdeurnenieuws@gmail.com