vrijdag 14 augustus 2015

Buitengewone varkens

Buitengewone varkens staat voor smaakvol vlees dat op de meest natuurlijke en diervriendelijke wijze verkregen is. Wij streven naar een doorbraak in de varkenshouderij. Een doorbraak richting lekker, gezond, transparant en eerlijk. In onze ogen gaan diervriendelijkheid en smaak perfect samen. Wij werken met twee oude varkens rassen, Gasconne bosvarkens en Bonte Bentheimer weidevarkens. Ze zijn geselecteerd op hun winterhardheid, smaak en vleesstructuur. Deze houden we jaar rond buiten in een zo natuurlijk mogelijke omgeving, zichtbaar voor iedereen.


Buiten varkens

Onze varkens zijn hun hele leven echt buiten. Ze kunnen wroeten, luieren en rennen en blijven hun hele leven met de broertjes en zusjes bij elkaar. Buitengewone varkens worden niet preventief behandeld met antibiotica en krijgen een speciaal samengestelde brok met onder andere tarwe en rogge. Soja en palmolie word niet gebruikt.

Investeerders

We zijn op zoek naar 'investeerders' die een bijdrage willen leveren aan dit project. Op dit moment zijn er ruim 2000 enthousiaste participanten voorgegaan. We streven voor het komende jaar naar 2500 ‘investeerders’.

Twente

Buitengewone Varkens is ontstaan in Twente. We zijn het boerenbedrijf Pecus gestart in 2011 in nauwe samenwerking met nog drie andere boerenbedrijven en een landgoedeigenaar. Samen hebben we de drive om varkens op een andere manier te houden: gewoon buiten oftewel Buitengewone Varkens. We werken tegen de stroom van steeds grootschaliger, anoniemer, internationaler met ultradunne marges voor de boeren. Wij willen smaakvolle, lokale en relatief kleinschalige productie.


Ondersteuning

Vanaf de start hebben de provincie Overijssel en het Ministerie van Economische Zaken ons met een subsidie ondersteund. Grootste supporters zijn echter onze crowdfunders gebleken. Door in zulke grote getale toe te stromen hebben we echt stappen kunnen maken.

Het boeren

Diervriendelijkheid en smaak staan bij onze buitengewone boerderij centraal. Onze varkens hebben heel veel ruimte, kunnen wroeten, een modderbad nemen en rennen zoveel ze willen. Dit in combinatie met de rustige groei en natuurlijk voer zorgt ervoor dat ons vlees ouderwets lekker en smaakvol is. We houden onze varkens in kleine, stabiele groepen. Op 4 locaties lopen varkens in groepen van 20 tot maximaal 100 varkens buiten in bos, weides en op akker. Ons bedrijf is grondgebonden en we hebben de keten van zaadje tot karbonaadje in eigen hand. De Varkens zijn van dag één tot de dag van de slacht zorgeloos bij buitengewone varkens.

Initiatiefnemers

Buitengewone Varkens wordt iedere dag gerund door Willem Rienks en Stan Gloudemans. Willem Rienks is dé initiatiefnemer van buitengewone varkens. Een fietstocht door Engeland en een studiereis naar Portugal liet zien dat varkens – op verschillende manieren – heel goed buiten kunnen worden gehouden. Stan Gloudemans groeide op in Brabant op een kleinschalige boerderij. Zijn vader stopte met boeren maar behield wat grond. Daar worden inmiddels Gasconne varkens buiten gehouden.


Bonte Bentheimer

De Bonte Bentheimer is een oud ras uit de grensstreek tussen Twente en Duitsland. Het zijn zeer aaibare, goedaardige varkens. Ze hebben een wit gevlekte vacht en de biggen lijken wel dalmatiërs! Na de oogst scharrelen de varkens hun kostje op de akkers bij elkaar of we houden ze op weides.

Gasconne - Bosvarkens

In enkele bossen en landgoederen houden we Gasconne varkens. Dit zijn kleine zwarte varkens. Ze zijn zeer temperamentvol. Dat zal te maken hebben met hun oorsprong in de Franse Pyreneeën. De Gasconnes zoeken een deel van hun voedsel in het bos in de vorm van insecten, wormen en eikels.

Bron: buitengewone varkens

Reactie? Mail naar duurzaamdeurnenieuws@gmail.comGeen opmerkingen: