dinsdag 4 augustus 2015

Argentijnen doodziek van soja

In het oosten van Brabant, ook in Deurne en omgeving, wordt veel soja uit Zuid Amerika gebruikt in veevoer. Steeds meer veeboeren schakelen voor hun veevoer om naar 'gezonde' granen uit Nederland of andere Europese landen. Voor inwoners van Brazilië, Argentinië en andere landen in Zuid Amerika is onze import van soja een ramp. Niet alleen verdwijnen hun oerbossen, maar hun gezondheid wordt ernstig bedreigd. Hierbij een uittreksel uit een artikel dat onlangs gepubliceerd werd door ‘One World’. 


Bestrijdingsmiddelen

Monsanto, een Amerikaanse onderneming, heeft ‘Roundup’ ontwikkeld, een wereldwijd gebruikt middel om onkruid te bestrijden. Helaas tast ‘Roundup’ ook gewassen aan als de sojaplant zelf. Monsanto heeft nu ook, door middel van manipulatie van genen, sojazaden ontwikkeld waaruit planten groeien die tegen ‘Roundup’ bestand zijn. 'RoundupReady' wordt dat genoemd. Het gevolg: er kan onbegrensd ‘Roundup’ gespoten worden en de sojaplant groeit toch door. Natuurlijk komen er ook restanten ‘Roundup’ terecht op de planten en in de sojabonen, maar dat is een ander verhaal.
Sinds de introductie in Argentinië van Roundup en sojazaden die bestand zijn tegen ‘Roundup’ kan er raak gespoten worden en is het gebruik van bestrijdingsmiddelen met het negenvoudige toegenomen. Omwonenden van de plantages claimen daar doodziek van te worden, en begonnen een rechtszaak tegen de soja-industrie.

Leukemie

Norma Herrera vertelt over haar driejarige dochter met leukemie. De dochter van haar winkelierster bleek dezelfde ziekte te hebben. En de buurman idem. Toevallig? Allen woonden in hetzelfde stratenblok, grenzend aan een genetisch gemodificeerde sojaplantage.Veevoer

Europa is na China de grootste importeur van Zuid-Amerikaanse gensoja. Het gebruik van bestrijdingsmiddel glyfosaat, onlosmakelijk verbonden met de teelt van transgene soja en andere ‘onkruidvrije’ planten, is omstreden. Een recent rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie  zegt dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is. In de Tweede Kamer zijn veel partijen tegen het middel, maar een stemming voor een totaalverbod haalde nog geen meerderheid.

Explosie

Sinds de introductie van Monsanto’s pesticideresistente GMO-gewassen in 1996 in Argentinië, is de productie van met name soja geëxplodeerd. Het land zag de opbrengsten van het ‘groene goud’ vervijfvoudigen tot 59 miljoen ton. Argentinië is nu de derde producent ter wereld.

Schaduwzijde van het 'groene goud'

Het pesticidegebruik is in Argentinië exponentieel toegenomen. Epidemiologische studies in dorpen die omringd zijn door sojavelden, wijzen op een ernstige toename van het aantal gevallen van kanker, geboortedefecten en spontane abortussen.

Te laat

Voor veel inwoners komt die conclusie jaren te laat. Vrouwen besloten in actie te komen. In een zaak, aangespannen door zeventig buurtbewoners van Ituzaingó tegen de soja-industrie, wordt onderzocht of er een direct verband bestaat tussen het spuiten van pesticiden en de toename van verschillende ziekten.


Belangen

Wat hopen de moeders te bereiken? Norma Herrera: “Er zijn grote belangen mee gemoeid. Als er al een gunstige uitspraak komt, dan is de kans groot dat die bij het federale hof omvalt. De ‘economische belangen’ zijn machtig. Aan de andere kant, vroeger werden we voor gek verklaard als we zeiden dat glyfosaat kankerverwekkend is, en nu zegt de VN-Wereldgezondheidsorganistie dat ook.”

Bron: One World; 30 juli 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren kan m.b.v. onderstaand formulier.
Je bericht zal z.s.m. door de redactie worden beoordeeld en geplaatst, mits deze voldoet aan de hiervoor geldende criteria.