maandag 20 juli 2015

Verenigde Naties: duurzame landbouw heeft de toekomst

Groot en vooral goed nieuws uit Rome: de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft zich op een zeer positieve manier uitgesproken over biologische landbouw. De FAO heeft namelijk glashelder verklaard dat, als het gaat om onze bodem, biologische landbouw dé oplossing is. Tegelijkertijd neemt de FAO afstand van grootschalige intensieve landbouw.


Harmonie

Dit is groot nieuws omdat de FAO, net als de meeste andere V.N. organisaties, tot nu toe niemand voor het hoofd wilde stoten en vooral de harmonie wilde bewaren. Dat deze organisatie zich nu zo nadrukkelijk uitspreekt voor biologisch en een aantal andere vormen van duurzame landbouw, is niet alleen bijzonder, maar vooral gedurfd en noodzakelijk !

Bodem

Het jaar 2015 is door de FAO uitgeroepen tot het internationale jaar van de bodem. In deze context luidt de FAO een aantal verschillende ‘noodklokken’:
Iedere minuut verliezen wij het equivalent van 30 voetbalvelden vruchtbare landbouwgrond.
Inmiddels is wereldwijd een derde van de bodem uitgeput.
Als wij zo door gaan hebben we over 60 jaar geen vruchtbare bodem meer over.
Dat is een probleem als je beseft dat meer dan 95% van ons voedsel van de bodem komt.


Motivatie

Deze belangrijke V.N. organisatie gebruikt haar netwerk en invloed om boeren over de hele wereld te motiveren om “het anders te doen” en veel beter te zorgen voor de kwetsbare bodem. Technieken die worden aangeraden zijn o.a. ‘Agro ecologie’, ‘Agro bosbouw’, ‘Conservation Agriculture’, en ‘Biologische Landbouw’.

Lef en kleur

We mogen blij zijn dat de FAO lef toont en kleur bekent, want biologisch is veel meer dan alleen het niet gebruiken van pesticiden en andere chemische troep. Het is een vorm van landbouw waarbij men samenwerkt met de natuur in plaats van dat men de natuur probeert te bestrijden. Het is een positieve benadering als het gaat om het produceren van vitale en gezonde gewassen waarbij men nadrukkelijk zorg draagt voor de bodem.

Duurzame landbouw

Het standpunt van de FAO is goed nieuw voor iedereen die duurzame landbouw een warm hart toedraagt. Het is vooral goed nieuws voor de miljoenen boeren die, dankzij de FAO, nu meer en meer zullen beseffen dat zorg voor de aarde op de langere termijn veel meer (figuurlijke en letterlijke) vruchten zal afwerpen!

Bron: Grensverleggers; 21 mei 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren kan m.b.v. onderstaand formulier.
Je bericht zal z.s.m. door de redactie worden beoordeeld en geplaatst, mits deze voldoet aan de hiervoor geldende criteria.