vrijdag 24 juli 2015

Het probleem is voedselproductie, niet voedselverspilling

Voedselverspilling wordt gezien als een van de grootste mondiale problemen. Maar voedselverspilling is niet het probleem, voedselverspilling is een symptoom. Er wordt te veel voedsel geproduceerd.


Verspilling

Voedselverspilling staat definitief op de kaart als een van de grootste mondiale problemen. Rond 2012 kwam er een internationale beweging op gang. Gedragen door de maatschappelijke verontwaardiging over de verspilling van zoveel voedsel (ongeveer een derde van al het voedsel wereldwijd bereikt niet de consument maar de afvalbak).

Campagnes

Op veel plaatsen in de wereld werden 'Feeding the 5000'-evenementen georganiseerd. In Londen, Parijs, Barcelona, New York en vele andere steden werden lunches gehouden waar 5000 mensen lunchten met voedsel dat anders weggegooid zou worden. In Nederland had ‘Damn Food Waste Amsterdam’ met ruim 6500 eters tot gevolg dat politici, overheid en bedrijfsleven eindelijk wakker werden. 2014 werd uitgeroepen tot het Jaar tegen voedselverspilling.


Symptoom

Het maken van afspraken, en zelfs het daadwerkelijk terugdringen van kilo's verspilling, hoe mooi ook, brengt de oplossing helaas geen stap dichterbij. Voedselverspilling is namelijk niet het probleem, voedselverspilling is een symptoom.

Te veel voedsel

Een artikel in ‘Independent Science News’ gaat over de grootste crisis die de voedselvoorziening bedreigt: overproductie. Anders dan vaak wordt beweerd: er is niet te weinig voedsel, er is te veel voedsel. India heeft veel te veel voedsel. Zuid-Amerika 'komt om' in het voedsel. In de Verenigde Staten, Australië, en Europa, is er nog nooit zoveel voedsel geweest. China moet hard werken haar burgers te voeden, maar is nog steeds in staat voedsel te exporteren. Volgens experts van de ‘World Food Bank’ is er op dit moment genoeg voedsel voor 14 miljard mensen - veel en veel meer dan nodig is. Problematisch is zeker de verdeling van voedsel. In sommige landen is sprake van een overdaad. In andere delen van de wereld is er een chronisch tekort aan gezond voedsel.


Productieleugen

Als gevolg van de overproductie, blijven prijzen laag, wordt voedsel waardeloos, en wordt het systeem van verspilling overeind gehouden. Een gevierde schrijver stelt dat de 'productieleugen' ('we moeten méér voedsel produceren!) is bedacht en wordt gebruikt door de agro-industrie en aanverwante bedrijven. Als je naar de websites en pr-uitingen van 'big food and agriculture' kijkt, zie je ditzelfde mantra steeds voorbij komen. Dit gedrag wordt beschreven als een uitgekiende PR strategie die mensen doet geloven dat meer voedsel nodig is, en dat het de grote voedselbedrijven zijn, die dit kunnen leveren.

Volgende stap

Het is tijd voor de volgende stap, zodat maatschappelijke organisaties, het Voedingscentrum, overheden en politici  zich niet bezig blijven houden met het bestrijden van het symptoom voedselverspilling . Hoe mediageniek ook, de oplossing moet komen van het aanpakken van de kern van het probleem. Niet méér, maar beter en eerlijker verdeeld.


Inspiratie: Trouw; 16 juni 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren kan m.b.v. onderstaand formulier.
Je bericht zal z.s.m. door de redactie worden beoordeeld en geplaatst, mits deze voldoet aan de hiervoor geldende criteria.