zaterdag 25 juli 2015

Half miljoen inwoners: beschermt Europese natuur

Bijna een half miljoen inwoners uit de 28 EU-lidstaten hebben tussen 30 april en 23 juli de Europese Commissie gevraagd om het Europese natuurbeleid te behouden en te versterken. Dat gebeurde in een petitie over de bestaande Europese natuurwetgeving (de vogel- en habitatrichtlijnen), die nog loopt tot zondag 26 juli.


Campagne

In mei 2015 hebben meer dan 120 Europese natuurorganisaties de krachten gebundeld in de campagne 'Nature Alert'. Daarmee wilden ze zoveel mogelijk inwoners laten reageren op het plan van de Europese Commissie om de bestaande natuurwetgeving af te zwakken.


Bescherming

Met de petitie hebben de Europese inwoners duidelijk gemaakt dat de bedreigde natuur moet worden beschermd. De bestaande richtlijnen behoren tot de beste natuurwetgeving ter wereld, vinden de Europeanen. De politieke leiders moeten ze behouden en versterken.

Voorstanders

De Europese Commissie peilde eveneens naar de mening van een groot aantal belanghebbenden, zoals overheden, grootgrondbezitters, bedrijven en milieuorganisaties. Uit die peiling blijkt dat de meerderheid de richtlijnen eveneens ondersteunt en vraagt om een betere toepassing en handhaving.


Tegenstanders

Slechts een handvol organisaties sprak zich uit tegen de richtlijnen: industriële (grootschalig intensief) landbouwers, eigenaars van commerciële bomenplantages en de industriële visserij. Maar opvallend positief zijn sectoren als beheerders van elektriciteitsnetwerken, biologische landbouwers en  toeristische organisaties.

Diversiteit

De lidstaten van de Europese Unie hebben in de vogel- en habitatrichtlijnen vastgelegd dat ze de diversiteit zullen bewaren en ontwikkelen. Dat is nodig, want 60 procent van de dieren en 77 procent van de planten in Europa zijn in gevaar. De richtlijnen vormen de wettelijke basis van 'Natura 2000', wereldwijd het grootste netwerk van beschermde natuur (1,25 miljoen vierkante kilometer). Centraal in de richtlijnen staat bovendien dat economische activiteit mogelijk moet zijn in Natura 2000-gebieden, maar de ecologische functie moet verzekerd blijven.

Bron: HLN.be; 24 juli 2015Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren kan m.b.v. onderstaand formulier.
Je bericht zal z.s.m. door de redactie worden beoordeeld en geplaatst, mits deze voldoet aan de hiervoor geldende criteria.