maandag 29 juni 2015

Eten wat de grond schaft

Wie op internet zoekt naar eten dat rekening houdt met de bodem waarop het groeit, graaft zich een ongeluk. Dat onze voedselkeuzes direct van invloed zijn op de kostbare landbouwgrond, lijkt nog niet echt tot ons doorgedrongen. Het Internationale Jaar van de Bodem is een goed excuus om je te verdiepen in een heus bodemdieet; eten wat de grond schaft.

Gezonde bodem

Dit artikel is onderdeel van een reeks over het belang van een gezonde bodem. FoodGuerrilla, het actieplatform van good food initiatieven van OneWorld, voert actie voor een gezonde bodem met hun campagne ‘Het Wormenhotel’.

Crisis

“Sinds we met machines het land omploegen en sproeien met chemicaliën, ging het mis met de bodem”, aldus bodemboer Van Woerkom. “Er wordt gewerkt met zouten, waardoor al het bodemleven het loodje legt. Aangezien de schadelijke bacteriën en schimmels eerder opkrabbelen, maakt een gezond bodemleven geen kans.” Humist Marc Siepman maakt zich zorgen om de manier van telen. “Het huidige voedselsysteem is volledig in crisis met de bodem. Monocultuur is een heel onnatuurlijke situatie, heel inefficiënt trouwens. We blijven er maar fossiele brandstof in gooien om er opbrengst uit te kunnen halen. Toen we planten rechtstreeks zijn gaan voeden in plaats van via de bodem, ging het mis.”

Wij zijn bodemverwoesters

“Nu is het zo ver gekomen dat we elke minuut 23 hectare landbouwgrond kwijtraken aan verwoestijning. Er is geen enkel volk ooit op aarde geweest dat alleen kon leven van eenjarige gewassen, zoals wij dat nu doen.

Biologisch? 

Dood en verderf in de wereld van de bodem. Wat kun je als consument eigenlijk doen? Siepman: “Je hebt de neiging om te zeggen: koop biologisch. Maar met de huidige druk van grote supermarkten zoals Albert Heijn en Ekoplaza, is de bioboer ook niet meer wat hij geweest is. Biologisch-dynamisch komt meer in de buurt. Neem vooral direct af bij de boer. Met het extra geld kan hij de bodem beter onderhouden. Er zijn ook permacultuur-tuinderijen op komst, die kun je nu al steunen.” Van Woerkom is meer van het ecologisch boeren: “Ecologische teelt kijkt verder dan wel of geen bestrijdingsmiddelen; dat is boeren samen met de natuur, niet ertegen. We zorgen ervoor dat zowel het bodemleven als de gezondheid van de plant in orde is.”


Bodemhelden

Gelukkig zijn er niet alleen gewassen die minder slecht zijn voor de bodem, maar sommige gewassen zijn zelfs echte bodemverbeteraars. De bekendste bodemheld is de peulvrucht. De planten binden stikstof in de grond en maken de bodem zo vruchtbaarder. “Meerjarige planten laten de bodem in haar waarde. Hennep is trouwens ook fantastisch voor de bodem. Daarnaast kun je er vreselijk veel mee: hennepzaad, hennepolie, vezels, papier, hennepbeton, het is een van de meest universele planten die ik ken. Het kweken van hennep, zelfs in monocultuur, zou gigantisch veel boskap kunnen voorkomen.”

Daar en hier

Ook lokaal eten is goed voor de bodem. Niet alleen omdat je dan kleinere boeren financieel steunt, maar eten van ver verstoort ecosystemen. Onze grenzeloze zucht naar bijvoorbeeld bananen zorgt voor bodemverarming in Afrika en Zuid-Amerika, terwijl we hier last hebben van een overschot aan voedingsstoffen in de bodem. Bananenschillen terugsturen klinkt ondankbaar en onpraktisch, maar zou het probleem wel gedeeltelijk verhelpen. Ook doordat we boontjes uit bijvoorbeeld Egypte importeren, maken we droge bodems nog droger.

Bron: One World; 7 mei 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren kan m.b.v. onderstaand formulier.
Je bericht zal z.s.m. door de redactie worden beoordeeld en geplaatst, mits deze voldoet aan de hiervoor geldende criteria.