vrijdag 8 mei 2015

Protest tegen biomassa vergister

Zeker 100 omwonenden van de Brinkenweg in Klarenbeek bij Apeldoorn protesteren tegen de komst van een biomassa vergister. Buurtbewoners hebben zich verenigd in protestgroep 'actiebiogas.nl'.


Overlast

De bewoners zijn bang voor stankoverlast, geluidsoverlast en verkeersoverlast als gevolg van de biomassa vergistingsinstallatie die moet komen aan de Kleinedijk in Klarenbeek, gemeente Apeldoorn. Met zo'n installatie kan mest en biomassa worden omgezet in gas en dat kan weer omgezet worden in elektriciteit.

De ondernemer

Tonnie Veldhuis van Klarenbeek Duurzame Energie BV begrijpt de emotie rond de komst van de vergister, maar zegt dat de mensen vooral uit emotie reageren. 'Ik denk dat er een perfecte installatie komt waarvan ik zeker weet dat er geen overlast komt.'

Perfect

Veldhuis: “Er zijn vergisters die slecht draaien en overlast veroorzaken, maar wij bouwen hier een perfecte installatie, ik garandeer dat niemand hier overlast van gaat ondervinden. Ik woon hier ook en ik wil natuurlijk ook geen overlast.” Veldhuis zegt dat het alleen gaat om het opwekken van duurzame energie.

Protestgroep

Maar de bezorgde omwonenden geloven daar weinig van. Samen met de buurt is er avonden gewerkt om de weilanden rondom het perceel vol te zetten met protestborden. 'Het is een grote massa aan bacteriën met chemische reacties, die moeilijk te controleren is. Explosiegevaar en het ontsnappen van gifwolken; alles is mogelijk', zegt Wilco Nieuwenhuis van de protestgroep.

'Gemeente moet installatie tegenhouden'

Omwonenden zijn ook bang voor overlast van grote vrachtwagens. Ze willen in gesprek met wethouder Nathan Stukker van de gemeente Apeldoorn om de komst van de vergistingsinstallatie tegen te houden. Volgens Tonnie Veldhuis heeft hij echter al alle benodigde vergunningen en kan de bouw gewoon van start gaan.

Besluit kan nog een tijd duren

Volgens de gemeente Apeldoorn is er in 2009 een vergunning verleend, maar daar is nooit gebruik van gemaakt. Ondertussen is er een nieuwe aanvraag bij de gemeente in behandeling. Een besluit kan nog maanden tot een jaar duren.

Bron: Omroep Gelderland; 5 mei 2015

Deurne

Ook in Deurne maken ondernemers plannen voor een biomassa vergister. Daarover werd onlangs informatie gegeven in een duurzaamheid café. In het artikel over deze bijeenkomst in Duurzaam Deurne nieuws staat onder andere het volgende.
“Vanuit het oogpunt van duurzaamheid kunnen vraagtekens gezet worden bij het ideaal van Energy Port Peelland om een ‘zonnecollectorenplein’ en een  ‘biomassa plein’ te realiseren in of bij Deurne.”
“Bij het bijdragen aan duurzame energie staan de belangen van inwoners voorop en niet die van ondernemingen of die van de politiek.”
Grootschaligheid moet worden afgewogen tegen kleinschaligheid.
Lees het artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren kan m.b.v. onderstaand formulier.
Je bericht zal z.s.m. door de redactie worden beoordeeld en geplaatst, mits deze voldoet aan de hiervoor geldende criteria.