vrijdag 8 mei 2015

Deurne blijft stinken

De geurhinder door veehouderij in Nederland is veel groter dan gedacht. Uit onderzoek blijkt dat in het rekenmodel van de overheid de geuroverlast flink onderschat wordt. Staatssecretaris Wilma Mansveld stelt nu een werkgroep in om  de geurregels aan te passen. Voor eind 2015 wil ze daarover advies, schrijft Mansveld aan de Tweede Kamer.  Het bestuur van Deurne wil daar niet op wachten.


Pers

Over de problemen met het nationale geur (stank) model stonden onlangs meerdere berichten in landelijke en plaatselijke dagbladen. Op 4 en 6 mei stonden berichten in het Eindhovens Dagblad. Ook in het landelijk dagblad Trouw stond een uitgebreid artikel.


Deurne

Het artikel ‘Stank, gezondheid, klachten, overlast en de gemeenteraad’, gepubliceerd door Duurzaam Deurne nieuws op 24 april 2015, ging over de informatie bijeenkomst, op 22 april 2015 georganiseerd door het urgentieteam intensieve veehouderij in Deurne. De bijeenkomst was onder meer bedoeld voor leden van het bestuur (gemeenteraad en college) in Deurne.


Overlast

Uit recente metingen in Deurne, zoals onder andere gepresenteerd op 22 april 2015, blijkt dat de overlast zoals die ervaren wordt door inwoners, zeer sterk afwijkt van de theoretische waarden volgens het huidige rekenmodel. Het geurbeleid van het bestuur van de gemeente Deurne heeft er in de voorbije jaren toe geleid dat, volgens de waargenomen meetgegevens, er in het buitengebied sprake is van ‘ernstige geurhinder’.


Bestuur van Deurne

Het bestuur van Deurne is goed op de hoogte van de tekortkomingen in het volkomen theoretische rekenmodel van de overheid. Volgens laatste berichten is het bestuur van Deurne niet van plan rekening te houden met de beperkingen van dat model. Indien het bestuur dit standpunt volhoudt zullen de inwoners van Deurne opgescheept worden met geurnormen die blijvende grote overlast betekenen voor vrijwel geheel Deurne.

Doelstelling stank

Zowel het bestuur van Nederland als het bestuur van de provincie Noord Brabant hadden al in 2010 als doelstelling dat ‘ernstige geurhinder’ nergens meer voor mocht komen. Het op dit moment door het bestuur van Deurne voorgestelde ‘geurbeleid’ zal, volgens recente onderzoeken, blijven zorgen voor ‘ernstige geurhinder’ en daaraan gekoppelde bedreiging van onze gezondheid.


Economie?

De komende periode zal duidelijk worden welke belangen doorslaggevend zijn voor het bestuur van Deurne. Gezondheidsbelangen van inwoners moeten worden afgewogen tegen economische belangen van ondernemers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren kan m.b.v. onderstaand formulier.
Je bericht zal z.s.m. door de redactie worden beoordeeld en geplaatst, mits deze voldoet aan de hiervoor geldende criteria.