vrijdag 10 april 2015

Duurzame energie; wind en zon hebben de toekomst!

Een toekomst zonder vervuilende fossiele brandstoffen, levensgevaarlijk kernafval en desastreuze klimaatverandering is mogelijk. Hoe? Door de overstap te maken naar schone energiebronnen, zoals zon, wind, water en schone biomassa. En door onze energie veel slimmer te gebruiken, waardoor we minder nodig hebben.


Slim

Slim betekent: efficiënter met energie omgaan. Hier is een wereld te winnen, want apparaten in huizen, fabrieken en kantoren verspillen heel veel energie. Niet alleen omdat mensen zelf onnodig het licht laten branden of de verwarming laten aanstaan, maar ook omdat er in de ontwerpfase onvoldoende wordt gelet op het energiegebruik.

Energie evolutie

In het energie[r]evolutie-scenario voor 2050 laat Greenpeace samen met vooraanstaande wetenschappers zien dat het kan:
Zonder economische schade kan de wereldwijde CO2-uitstoot in 2050 gehalveerd zijn.
In Europa kan de CO2-uitstoot dan zelfs zijn verminderd met 95 procent!
Kolencentrales en kernenergie zijn in datzelfde jaar helemaal overbodig.
Olie en gas zijn tot een minimum teruggebracht.

Haalbaar en betaalbaar

De plaats van olie en gas is ingenomen door zon, wind, water en schone biomassa. De keuze voor slimmer energiegebruik en schone energiebronnen is haalbaar en betaalbaar. Dan moeten politici en bedrijven hun energiebeleid nu wél omgooien en op grote schaal inzetten op schone energiebronnen en slimme energietechnologie.

Energieakkoord

In 2013 kwam in Nederland het Energieakkoord tot stand. De omslag naar een economie die draait zonder gas, olie, kolen en kernenergie is door het Nederlandse Energieakkoord een flinke stap dichterbij gekomen. Enkele resultaten op een rij:
Er komen duizenden windmolens bij op land en zee.
Investeren in zonnepanelen wordt aantrekkelijker.
Er komt een fonds waar je goedkoop uit kunt lenen voor woningisolatie.
Er komt een grens aan de bijstook van bomen in kolencentrales.

Energie leveranciers

Duurzame energie: Nog niet alle stroomleveranciers hebben het licht gezien. Deze groene ranglijst zet de energieleveranciers op een rij.
Wie stroom afneemt van bijvoorbeeld Eneco, Greenchoice of Windunie kan opgelucht adem halen. Volgens het nieuwe onderzoek (december 2014) zijn onder andere deze bedrijven koplopers in duurzaamheid. Windunie, Huismerk Energie, Raedthuys en Qurrent krijgen zelfs een 10!Bron: Greenpeace

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren kan m.b.v. onderstaand formulier.
Je bericht zal z.s.m. door de redactie worden beoordeeld en geplaatst, mits deze voldoet aan de hiervoor geldende criteria.