maandag 27 april 2015

Duitse megaslager gaat vegetarisch

De grootste worstmaker van Duitsland stort zich op vegetarische producten. Dat is even wennen voor de slagers. De worst is Duits erfgoed en politici gaan er vaak worst etend op de foto. Rügenwalder Mühle is een typisch traditionele Duitse vleesfabrikant. Op het logo van het familiebedrijf uit Nedersaksen – niet ver van de Nederlandse grens – prijkt een molen met worsten als wieken. De grote man binnen het bedrijf uit 1834 is directeur Christian Rauffus.


Minder vlees

Rauffus geeft leiding aan een familiebedrijf dat al meer dan 180 jaar worst, vleeswaren en gehaktballen maakt. Samen met zijn marketingmanager Godo Röben wil hij aanhaken bij de trend om minder vlees te eten.

Sigaret van de toekomst

Wat de grootste worstenmaker van Duitsland drijft is misschien wel een mix van zakelijk inzicht, noodzakelijke innovatie en een beetje verantwoordelijkheidsbesef van een directeur op leeftijd. “De worst is de sigaret van de toekomst”, zegt Rauffus tegen Der Spiegel. Het duurt niet lang meer of vlees eten krijgt net zo’n slecht imago als roken de laatste jaren heeft gekregen. Die kreet komt uit het brein van zijn marketingman Röben.

Zesde generatie

Het is Rauffus die de mentaliteit van het bedrijf verpersoonlijkt. Opgeleid in het slagersvak en de zesde generatie van zijn familie die aan het roer staat van Rügenwalder. Rauffus is de baas van een bedrijf waar medewerkers zichzelf uit overtuiging en loyaliteit ‘Rügenwalders’ noemen. Zij kregen het de afgelopen maanden flink voor hun kiezen. Veel van de ongeveer 450 werknemers zijn vakslagers en het was niet eenvoudig ze te overtuigen van de nieuwe vegetarische koers. Maar Rauffus staat pal achter de nieuwe ideeën van zijn marketingman. En dat is wennen voor de slachters.

2050

Röben leurde onvermoeibaar met zijn idee bij de ondernemingsraad, de directie, de verkoopafdeling, zelfs bij de consumentenbond, Greenpeace en Foodwatch. Het verhaal dat hij dan vertelt begint in de steentijd bij de jagers en verzamelaars en eindigt in het jaar 2050 met de ondergang van de beschaving. Kort samengevat; de wereld gaat ten onder aan de grenzeloze vleesconsumptie. En Rügenwalder wil in dit horrorscenario niet bij de schuldigen horen.

Anderen zullen ons volgen

Rauffus: “Ik wist dat de andere directieleden op een gegeven moment zouden vragen; kunnen we het ons wel veroorloven om ons te onttrekken uit de ‘mainstream‘?” Het antwoord heeft hij zelf al paraat. “Dat kunnen we omdat anderen ons zullen volgen. Ons merk staat er goed voor, maar de vleesindustrie niet. Het maken van vegetarische producten is dus slechts een logische stap voor ons.”

Volgende generatie

Ook Rauffus heeft het over ‘verantwoordelijkheid voor de aardbol en voor de volgende generatie’. Hij pleit er voor om wat minder vlees te eten. “Maar tegelijk zeg ik er bij dat je de wereld niet redt door alle vleesfabrieken te sluiten. We moeten veranderen. De vleesproductie verbruikt nu eenmaal te veel natuurlijke bronnen, daar is geen discussie over.”

Zakelijk

De worstfabrikant koos voor de vegetarische strategie ‘om zakelijke redenen’. Rügenwalder kan zich zo onttrekken aan de problemen die de rest van de vleessector plagen. De omzet van vleeswaren loopt de laatste jaren in Duitsland steeds verder terug.

Laatste generatie

Rauffus: “Wij zijn de eerste en de laatste generatie die elke dag vlees eet.”

Bron: Z24; 8 april 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren kan m.b.v. onderstaand formulier.
Je bericht zal z.s.m. door de redactie worden beoordeeld en geplaatst, mits deze voldoet aan de hiervoor geldende criteria.