woensdag 1 april 2015

Amerikaanse boer maakt landbouwgrond vruchtbaarder

Zonder genetisch gemodificeerde gewassen, pesticiden of bestrijdingsmiddelen heeft Paul Kaiser een succesvolle boerderij. Met een opbrengst van ongeveer $100.000 per halve hectare zit hij ver boven het gemiddelde inkomen van de Amerikaanse boer. Kaiser bezit ongeveer vier hectare land, waarvan hij er maar drie op hetzelfde moment gebruikt.


Geheim

Het geheim is een vruchtbare bodem, schrijft de Amerikaanse website The Drought Fighter, die een heel artikel wijdt aan de inventieve biologische boer. De gemiddelde landbouwgrond in Californië heeft een vruchtbare toplaag van 30 centimeter. De toplaag van Kaiser’s land is ruim een meter diep. Mogelijk verklaart dat waarom hij vijf tot zeven keer per jaar kan oogsten, terwijl de meeste boeren maar twee keer per jaar oogsten.

Compost

Kaiser gebruikt heel veel compost. Compost van bedorven voedsel en rottende planten. Daarnaast heeft hij nog drie regels voor een gezonde bodem: laat de wortelen van planten na het oogsten in de grond zitten, bedek de bodem, en laat de bodem met rust. Dit betekent dat hij niet ploegt. De bodem en compost bedekt hij met grote acryldekens.

Water

Eén keer per week krijgen de gewassen een uurtje water met behulp van druppelirrigatie. Vergeleken met traditionele sproeiers bespaart die technologie veel water en bovendien verdampt er minder. In tegenstelling tot veel boeren teelt Kaiser zijn gewassen door elkaar. Tussen de gewassen staan lokale bomen, struiken en bloemen.

Advies

De verschillende landbouwmethoden van Kaiser worden afzonderlijk ook door andere bedrijven toegepast. De Californische boer gebruikt ze echter allemaal tegelijk en soms tot in het extreme doorgevoerd. Zijn unieke combinatie van meerdere methoden blijkt succesvol. Door zijn succes wordt hij vaak gevraagd om advies. Kaiser denkt dat kleine boerderijen over de hele wereld hun oogst kunnen verbeteren met zijn landbouwmethode.  Zelfs in droge gebieden.

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven; 18 maart 2015; The Drought FighterGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren kan m.b.v. onderstaand formulier.
Je bericht zal z.s.m. door de redactie worden beoordeeld en geplaatst, mits deze voldoet aan de hiervoor geldende criteria.