vrijdag 27 maart 2015

Op zoek naar eetbare wilde planten

Marjan Verhees, bekend van onder andere Het Eibernest in Liessel, organiseert een serie bijeenkomsten over eetbare wilde planten. Linda de Bruijn leidt die bijeenkomsten.


Wilde planten

Wilde planten zijn niet alleen heerlijk maar ook bijzonder voedzaam. Ze bevatten een veelvoud aan vitaminen en mineralen vergeleken met de groenten die we tegenwoordig kennen. Daarnaast zijn ze een culinaire verrassing. Wilde planten geven een enorme toevoeging aan ons menu. Ze zijn er in vele vormen en smaken. Er bestaan meer dan 20.000 soorten eetbare planten op de wereld. Ooit was er een tijd dat er alleen wilde planten waren en de mensen dicht bij die planten stonden. Niet alleen voor salade of de soep, maar zeker voor gezondheid en als medicijn.

Het begin

De eerste excursie was op 14 maart. Het boekje van Monique Wijn “Salades van de Godin” was een goede leidraad om een serie bijeenkomsten over wilde planten te beginnen. Het is een boekje over eetbare, wilde, groene planten. Het beschrijft 22 van de meest toegankelijke, makkelijk te vinden eetbare wilde planten. Bij elke plant wordt de ecologische waarde beschreven en het belang voor insecten en andere dieren en de wijze waarop je de plant in eigen tuin kunt uitnodigen of behouden.


Op 14 maart hebben we op het terrein van het Eibernest gezocht naar makkelijk vindbare wilde planten. Hierbij volgt een impressie van onze ‘vondsten’.


Kleine veldkers

Deze was volop aanwezig en erg lekker ! Een beetje radijs achtig. Het groeit bijna in iedere tuin. Afhankelijk van de ondergrond groeit het plantje malser of schraler. Het blad is smaakvoller als er nog geen of weinig bloemetjes in het plantje zijn.  Dit geldt voor het nuttigen van alle planten.  Neem nooit veel maar meng het in de salade, op het brood, in een spread, in de soep, in een smoothie.

Herderstasje    

Dit herderstasje was al groot voor de tijd van het jaar, omdat het zo’n zachte winter was. Het is familie van de veldkers, de bladeren groeien in een rozetvorm.  Het is herkenbaar aan de hartvormige blaadjes.

Speenkruid 

Speenkruid is een echt voorjaarsplantje, dat groeit onder bomen.  Als  er blad aan de boom komt, gaat het plantje helemaal weg, om in het voorjaar weer terug te komen op dezelfde plek. Het speenkruid plant zich voort met wortelstok en kleine knolletjes.  Als het plantje in bloei staat niet meer de blaadjes eten, dan worden er teveel giftige stoffen aangemaakt.

Veldzuring 

Veldzuring is de favoriet van Marjan. Niet te verwarren met Ridderzuring, die veel stugger is, een groter blad heeft en veel algemener is. Deze is kleiner van blad, echt pijlvormig. Als je oogst, stimuleer je de groei van nieuw blad. Zoals de naam al doet verwachten is de smaak zuur, fris zuur. Heerlijk als reepjes door de salade of als topping op een spread.  Zuringsoep behoort in Frankrijk tot de haute cuisine.

‘The Saladbar’

Deze zandbult ligt er al een tijdje. We hadden de hele ochtend op deze bult kunnen blijven. Kleefkruid, brandnetels, hondsdraf, dovenetel, koolzaad, zuring, veldkers, muur, duizendblad, schijnkamille, postelein. Veel is eetbaar, maar bij twijfel niet doen. De meeste zijn eetbaar als jonge plant. Niet teveel ervan eten omdat we het niet meer gewend zijn. Het zijn echte superfoods, dichtbij en goedkoop. Met allerlei goede stofjes. De bitterstofjes zijn in ons gewone eten eruit gekweekt, omdat het niet zo lekker is.

Smakelijk eten !

Linda had een spread gemaakt van tofu, olijfolie, verse kruiden en ume-su ( zure japanse pruimenazijn). Hier zie je een topping van veldzuring. De spread werd gegeten op heel vast brood, vol noten en besjes. Heerlijk.  Het romige brandnetelsoepje viel ook in de smaak.

Het vervolg

De volgende wandeling is 4 april om 14.00 uur. We gaan direct naar buiten en na afloop is er thee. De totale tijd is anderhalf uur. Vrijwillige bijdrage. Als je mee wilt doen stuur je een mailtje naar Marjan Verhees: info@heteibernest.nl Kijk op onze website voor meer info

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren kan m.b.v. onderstaand formulier.
Je bericht zal z.s.m. door de redactie worden beoordeeld en geplaatst, mits deze voldoet aan de hiervoor geldende criteria.