maandag 9 maart 2015

Dutch Cuisine; de 5 principes

Dutch Cuisine is het nieuwe Nederlandse eten met verse groenten in de hoofdrol, vlees en vis in een bijrol. Onverwachte combinaties met regionale en internationale ingrediënten die naar de natuur smaken, puur en echt. Echt eten bestaat uit pure ingrediënten die door mensen zelf worden bereidt, in restaurants en thuis. Echt betekent ook dieren eten die diervriendelijk hebben geleefd. Niet alleen de biefstuk maar het hele dier. Een herontdekking van het eetbare dier van kop tot staart. De 5 principes.


Cultuur

Gebruik zoveel mogelijk Nederlandse/regionale producten die bij de eetcultuur passen zoals onder andere groente van de koude grond en fruit uit de eigen regio. Hou altijd rekening met de seizoenen, de smaken, herkenning en keukentradities. Het gerecht moet vertellen waar en in welk seizoen je je bevindt.
Hanteer de regel: 80% Nederlandse/regionale producten en 20% buitenlandse producten of van buiten de regio.

Gezond

Kook en eet gezond en gevarieerd. Gebruik meer groente en fruit en minder vlees/vis. Een gezonde manier van eten geeft een goed gevoel. Goed voor lichaam en geest… én voor de planeet!
Hanteer minimaal de regel: 50% groenten en 50% vlees/vis en streef naar 80% groenten en 20% vlees/vis.

Natuur

Eten van wat het land en de zee ons in de seizoenen biedt, in z’n geheel en zonder kunstmatige toevoegingen. Creatief zijn om een geheel product toe te passen en niet alleen de meest voor de hand liggende delen. Op deze manier wordt eten spannender, gevarieerder, gezonder, goedkoper en gooien we ook nog minder weg!
Hanteer de regels: Gebruik wat de natuur ons in de seizoenen biedt. Voorkom verspilling door zoveel mogelijk van het product te benutten.

Kwaliteit

Kook en eet bewust; geniet van minder, maar betere kwaliteit producten! Respect voor het ingrediënt, de herkomst en de mensen die er op deze wijze mee omgaan. Herken kwaliteit!
Kies voor een eerlijke kwaliteit producten en gebruik waar mogelijk: biologisch, fairtrade, diervriendelijk, puur, vers, uit het seizoen en regionaal.

Waarde

Vlees en vis worden steeds schaarser en dus duurder en kwaliteit heeft een prijs. Wanneer we meer groente eten en kleinere porties vlees en vis is dit goedkoper, dat levert winst op. Winst voor jezelf, voor de boer en producent en voor de planeet. In prijs kun je beter kiezen voor een kleine portie kwaliteit dan een grote portie massaproductie.

Bron: site Dutch Cuisine

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren kan m.b.v. onderstaand formulier.
Je bericht zal z.s.m. door de redactie worden beoordeeld en geplaatst, mits deze voldoet aan de hiervoor geldende criteria.