maandag 30 maart 2015

Dijksma: koeien in de wei!

Koeien horen in de wei, vindt staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken. Om te voorkomen dat de dieren in de toekomst op stal staan, moeten de melkveebedrijven hun grondgebonden karakter behouden en versterken. Dat schrijft ze vandaag, maandag 30 maart 2015 aan de Tweede Kamer.


Brabant

Met name in Brabant staan veel melkveebedrijven. Een groot deel daarvan was verantwoordelijk voor de flinke groei van het aantal megastallen in Nederland. De enorme melkveebedrijven namen sneller toe dan bijvoorbeeld de pluimveebedrijven. Dijksma vindt dat de melkveebedrijven over voldoende grond moeten beschikken om de dieren naar buiten te kunnen laten gaan en er koeienmest op kwijt te kunnen. Bedrijven die harder groeien en meer mest produceren, moeten ieder jaar aantonen dat ze daarvoor nog voldoende grond hebben om zo de schadelijke stoffen uit de mest kwijt te kunnen.

Melkquotum stopt

Dijksma wil zo de verwachte groei van de melkveebedrijven in goede banen leiden. Op 1 april vervalt het Europese melkquotum dat ruim dertig jaar geleden werd ingesteld om geen boterbergen en melkplassen te krijgen. Melkboeren mogen dan weer zoveel melk produceren als ze willen of kunnen, zonder een boete te krijgen.

Draagvlak

"Grondgebondenheid van de melkveehouderij verhoogt het maatschappelijk draagvlak en draagt bij aan een duurzame ontwikkeling van de sector. Het beschikken over voldoende grond is daarbij ook een basisvoorwaarde voor de weidegang", aldus de bewindsvrouw die in 2020 liefst 80 procent van alle koeien weer in de wei ziet lopen. "De koe in de wei is een onmisbaar onderdeel van het Nederlandse cultuurlandschap."

Meerderheid

Een meerderheid in de Tw
eede Kamer van in elk geval VVD, PvdA en D66 steunt de nieuwe regels die staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft opgesteld voor melkveehouders.

Bron: Omroep Brabant; 30 maart 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren kan m.b.v. onderstaand formulier.
Je bericht zal z.s.m. door de redactie worden beoordeeld en geplaatst, mits deze voldoet aan de hiervoor geldende criteria.