donderdag 19 februari 2015

Word een lekker en leuk mens

Aan de rand van Maastricht ontstaat een collectieve tuinbouwgemeenschap. Lekker eten, waar je ook nog eens een lekker en leuk mens van wordt. Gewoon zelf oogsten, dicht bij huis. Dat kan binnenkort aan de rand van Maastricht, tussen Heer en Keer. Het stuk grond aan de Molenweg van 2,2 hectare ligt er nog verlaten bij. Straks wordt hier gezond en eerlijk voedsel verbouwd.


Boeren en burgers

Het wordt geen volkstuinencomplex, maar biologisch-ecologische tuinbouw, bestierd door twee boeren en beheerd door burgers, verenigd in LOCOtuinen Maastricht. Iedereen mag meedoen en meedelen in deze ‘LOcale COproductie’. De coöperatie is in juni vorig jaar opgericht en al gegroeid tot 130 leden. Naast de 25 euro contributie leggen zij eenmalig 250 euro in, die ze terugkrijgen als ze ermee stoppen. Verder kunnen ze een oogstabonnement nemen. Voor omgerekend zo’n 7 euro per week krijgen ze dan 250 tot 300 gram groente per dag. Het inleggeld is voor investeringen, met het oogstabonnement worden de boeren betaald.

Betrokkenheid

De initiatiefnemers hebben eerst geïnteresseerde burgers om zich heen verzameld : „Iedereen eet en iedereen wil gezond eten, of je nu accountant bent of kleuterjuf”, vertelt voorzitster DaanWierenga van IJzendoorn uit Maastricht. Van de diverse professionele kwaliteiten die de deelnemers meebrachten, is dankbaar gebruik gemaakt. Ze zitten nu in werkgroepen over de organisatie, financiën, communicatie, grond en tuin. Zo ontstond een betrokkenheid die het enthousiasme alleen nog maar vergrootte.

Niet vullen maar voeden

Een haalbaarheidsonderzoek maakte duidelijk dat ze met 100 deelnemers konden starten en dat het beoogde terrein een groei tot 300 leden kan hebben. Een gezamenlijke bewustwording en verantwoordelijkheid voor het voedsel en de grond waarin het groeit, staat voor LOCO voorop. „Aandacht voor voedsel, mensen moeten zich niet vullen maar voeden, daar gaat het om.

Korte lijnen

“Wij willen naast het produceren van gezond voedsel, de lijn tussen producent en consument korter maken en de relatie tussen mens en natuur herstellen”, zegt Wierenga.

Lage voedingswaarde

landbouwadviseur Stefan Muijtjens uit Kanne, al twintig jaar actief inde biologische teelt, legt uit dat de voedingswaarde van ons voedsel uit de moderne landbouw erg laag is. „Daar gaat het alleen nog maar om een grote opbrengst. Je moet planten niet telen op kilo’s maar op kwaliteit.” Samen met Freek Mennen uit Mheer, die biologisch-dynamische landbouw gestudeerd heeft en hoofdverantwoordelijk is voor LOCO, gaat hij als boer aan de slag.

Bodemleven

Het weer op orde brengen van het bodemleven, dat door het veelvuldige gebruik van chemicaliën overal is aangetast, staat voor hen voorop. Door de hoeveelheid organische stof in de grond te verhogen met natuurcompost wordt het gestimuleerd. Muijtjens: „Het bodemleven is de beste voeding voor planten, ze groeien beter en krijgen een hoge voedingswaarde. Zo krijg je een veel beter product dan een door kunstmest gevoede plant.”

Zelf oogsten

Oogsten mogen de leden zelf doen, met hulp van Freek, die straks zo’n tachtig groenten en kruiden kan aanbieden. „Wie niet wil of niet kan, hoeft het niet te doen”, zegt Wierenga. Maar het is wel een sociale, gezonde en leerzame bezigheid. Voor jong en oud. „Zo worden heel veel mensen vrolijk van de LOCOtuinen.”

Lees hier voor meer informatie.

LOCO Deurne

Wie neemt het initiatief voor LOCO Deurne? Een positieve stap naar een nieuw landbouw beleid. Kleinschalig, korte lijnen, dicht bij de inwoners. En vooral: gezond en lekker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren kan m.b.v. onderstaand formulier.
Je bericht zal z.s.m. door de redactie worden beoordeeld en geplaatst, mits deze voldoet aan de hiervoor geldende criteria.