zaterdag 21 februari 2015

Film Bodemboeren

Bodemboeren is een Nederlandse documentaire van 45 minuten over een vijftal agrarische koplopers in het duurzame beheer van de levende bodem. De film is in de loop van 2014 gemaakt, en ging op 21 januari 2015 op de Bio-Beurs in Zwolle in première.


Voorbeelden

Bodemboeren kwam er omdat er ‘in het veld’ inspirerende voorbeelden te vinden zijn van individuele boeren, die extra werk maken van het beheer van hun bodem: de basis voor het productievermogen van hun bedrijf. Hun verhalen zijn van grote waarde voor de hele agrarische sector.

Kennis

De visie die deze boeren al doende ontwikkelen, hun concrete aanpak en resultaten zijn direct relevant voor hun collega’s en talloze andere spelers in de voedselproductie. Ook de manieren waarop zij in de praktijk experimenteren en observeren zijn interessant voor de kennisontwikkeling op het terrein van landbouw en voedsel.

Duurzame transitie

Bovendien is het voor de transitie naar een duurzaam voedselsysteem van wezenlijk belang dat consumenten hun inzicht kunnen vergroten in de herkomst van hun voedsel en de impact van de productie daarvan. Alleen zo kunnen zij zinvolle keuzes blijven maken.

Koplopers

De gefilmde boeren en hun collega-koplopers leveren weliswaar uiteenlopende producten, maar de levende bodem waaruit die afkomstig zijn functioneert overal volgens dezelfde principes. ‘Bodemboeren’ belichamen daarom in feite een bepaald vakmanschap. De film geeft daar een indruk van.

Duurzame bodem

Vijf eigenwijze Nederlandse boeren doken met een filmploeg letterlijk hun bodem in en vertellen waarom en hoe zij voortdurend experimenteren en observeren om de bodem duurzamer te kunnen beheren. Samen verzetten zij de bakens voor een grondig nieuw bodemverhaal.

Bron van voedsel

De film werpt nieuw licht op het functioneren van bodem als bron van voedsel en leent zich uitstekend voor een aftrap bij een dialoog. De makers laten zich graag uitnodigen om de film te komen vertonen, de film toe te lichten en deel te nemen aan het gesprek met alle mogelijke geïnteresseerden. U kunt hierover contact opnemen via: bodemboeren@xs4all.nl .

Meer informatie is hier te lezen.

Bron: The Milk story

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren kan m.b.v. onderstaand formulier.
Je bericht zal z.s.m. door de redactie worden beoordeeld en geplaatst, mits deze voldoet aan de hiervoor geldende criteria.