vrijdag 20 februari 2015

Ecodorp Boekel

Een uniek, inspirerend Brabants voorbeeld voor duurzaam leven. In Ecodorp Boekel gaan we duurzaam in onze levensbehoeften voorzien. We dragen hierdoor oplossingen aan voor klimaatverandering, milieuvervuiling en uitputting van hulpbronnen, in samenwerking met onze omgeving.


Compleet dorp

Wat we in Boekel gaan maken, is een autovrij ecodorp van duurzame huurwoningen, buurthuis, werkplaats en kantoren, met mogelijkheden voor onze eigen voedselvoorziening, onze eigen energievoorziening, ecologische waterzuivering en duurzame ondernemingen. Verder komt er een natuurlijke speeltuin en hopelijk op termijn een maandelijkse streekmarkt. In een ecodorp wil men een duurzame toekomst creëren waarin iedereen bewust omgaat met de natuur, elkaar en zichzelf.

Initiatieven

Sinds eind jaren 60 zijn er wereldwijd ecodorp initiatieven ontplooid om alternatieve duurzame levenswijzen in de praktijk te brengen. Een aantal daarvan hebben internationale vermaardheid gekregen, zoals: Findhorn in Schotland, Zegg in Duitsland, Damanhur in Italië, Auroville in India en The Farm in Amerika. Er zijn wereldwijd nu tienduizenden ecodorpen, waarvan 4.000 in Europa.

Wereldwijd netwerk

De meeste dorpen hebben zich aangesloten bij het Global Ecovillage Network (GEN). Wij hebben ons als aspirant-lid ook aangesloten bij GEN. GEN heeft ons veel contacten opgeleverd en maakte het voor ons mogelijk om veel workshops te volgen. We worden volwaardig lid van GEN als ons ecodorp gerealiseerd is. In de afgelopen 5 jaar hebben we diverse ecodorpen bezocht en een duidelijker beeld gekregen over wat we precies willen realiseren en hoe we dit willen doen. GEN is als een adviesorgaan verbonden aan de Verenigde Naties.

Plan

Wat we in Boekel willen:
– autovrij ecodorp van 35 duurzame huurwoningen;
– buurthuis;
– werkplaats;
– kantoor;
– onze eigen voedselvoorziening;
– onze eigen energievoorziening;
– ecologische waterzuivering;
– duurzame ondernemingen;

Duurzame woningen

Onze woningen worden zoveel mogelijk gebouwd met organische materialen die hernieuwbaar zijn en zo weinig mogelijk ‘embodied energy’ hebben (zoals zo weinig mogelijk getransporteerd zijn en zo weinig mogelijk bewerkt). Denk aan leem uit de omgeving, hout van bomen uit de omgeving en rondhout (dat nog niet gezaagd is) in plaats van balken. We gaan hoogstwaarschijnlijk onze muren bouwen met hennep.

Bron: Site Ecodorp Boekel; 23 januari 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren kan m.b.v. onderstaand formulier.
Je bericht zal z.s.m. door de redactie worden beoordeeld en geplaatst, mits deze voldoet aan de hiervoor geldende criteria.