woensdag 14 januari 2015

Stop megamestfabriek

De Mest Afzet Coöperatie Elsendorp (MACE) wil tussen Landhorst (gemeente Sint Anthonis) en Venhorst (gemeente Boekel) een megamestfabriek bouwen met een capaciteit van circa 500.000 ton per jaar. Inwoners in omliggende dorpen vrezen toename van stank- en verkeeroverlast en risico’s voor hun gezondheid.


Petitie

De verontruste inwoners van de gemeenten Sint-Anthonis, Boekel en omliggende dorpen, waaronder Landhorst en Venhorst, protesteren al erg lang tegen de bouw van die megamestfabriek. Verantwoordelijke besturen van provincie en gemeenten steunen de inwoners niet of onvoldoende. Via petities.nl is nu een petitie opgesteld. Inwoners van de betrokken dorpen ondertekenen bijna allemaal deze petitie, maar vaak anoniem omdat er in en rond de dorpen een angstcultuur is ontstaan. Alle inwoners van Noord Brabant zouden de petitie moeten ondertekenen omdat de bouw van grote mestfabrieken voor alle inwoners een levensgrote bedreiging is.

Industriële activiteit

Bouw van de megamestfabriek zou leiden tot een industriële activiteit op een locatie die een agrarische bestemming heeft. Inwoners vrezen zeer terecht voor stankoverlast, gezondheidsrisico’s
, sterke toename vrachtverkeer, gevaarlijke stoffen (o.a. zwavelzuur), aantasting van de leefomgeving en waardedaling van hun huizen.

Oplossing?

Inwoners van de bedreigde dorpen merken terecht op dat het bouwen van mest verwerkende fabrieken geen oplossing is voor het Brabantse mestprobleem. Agro-industriële ondernemers zien een kans tot nóg meer winst, ten koste van de inwoners. De bevolkingsdichtheid is overal in Brabant hoog. Er is geen plaats voor nóg meer agro-industriële activiteit. De stelling dat deze activiteit nodig zou zijn voor de economische toekomst van Noord Brabant is al lang achterhaald.

Bestuur

De inwoners van de betrokken dorpen doen een dringend beroep op het bestuur van de provincie en van de betrokken gemeenten om hun zorgen serieus te nemen en verder geen medewerking te verlenen aan de plannen voor de mestfabriek. Sterker nog: de besturen, die immers opereren namens gekozen volksvertegenwoordigers, zouden in hun beleid duidelijk moeten maken dat Noord Brabant geen mest provincie wil zijn.

Politieke standpunten

Het is van het grootste belang voor alle inwoners van Noord Brabant om de standpunten te kennen van politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen voor Provinciale Staten in maart. Sommige partijen hebben zich al overduidelijk uitgesproken tegen verdere uitbreiding van de grootschalige intensieve veeteelt en tegen de valse oplossing van het mestprobleem door de bouw van grote mestfabrieken.


Teken de petitie

Ook inwoners van andere gemeenten in Noord Brabant, en zeker in het zuidoostelijk deel van de provincie, hebben er alle belang bij de petitie te ondertekenen. Mestfabrieken zijn een bedreiging voor alle inwoners.
Lees, via deze link, de volledige petitie en doe mee aan het protest dat ook onze leefomgeving moet beschermen en een veilige leefomgeving moet garanderen voor onze nakomelingen. Honderden inwoners gingen al voor en hebben de petitie ondertekend. Maak ook gebruik van sociale media om de petitie tot een succes voor een veilige toekomst van Brabant te maken.

Bron: Petities.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren kan m.b.v. onderstaand formulier.
Je bericht zal z.s.m. door de redactie worden beoordeeld en geplaatst, mits deze voldoet aan de hiervoor geldende criteria.