donderdag 15 januari 2015

Kippenfokker zoekt dialoog

Een opmerkelijk bericht in ‘Duurzaam Nieuws’. Een interview met Servé Hermans, directeur van de kippendivisie van het Nederlandse kippen fokbedrijf ISA van Hendrix Genetics. Dat bedrijf ontwikkelt en maakt super efficiënte kippen. Hermans zegt: “We gaan een kip maken die honderd weken lang productief blijft en vijfhonderd eieren legt.”


Doorgeslagen

Servé Hermans: “Over de toekomst van onze eigen (Nederlandse) landbouw maak ik me grote zorgen. We zijn doorgeslagen in efficiency denken.”  Hendrix Genetics heeft zeven onderzoek complexen, in Canada, Frankrijk en Nederland. In de buurt van Boxmeer worden zo’n vijftien kippenrassen gekruist tot efficiënte legkippen. Het megabedrijf Hendrix heeft de halve wereldmarkt veroverd met de  ‘meest efficiënte kip in de wereld’. Ter illustratie: “Als je ergens op aarde uit een vliegtuig springt en je koopt een ei, is de kans 50 procent dat zijn opa of oma bij Hendrix vandaan komt”.

Zorgen

Hermans maakt zich zorgen over de toekomst van de landbouw in Nederland. “De kloof tussen boeren en consumenten is gevaarlijk groot geworden.” En ook: “Boeren die zich niet snel genoeg aanpassen aan de monocultuur van groot, groter, grootst, worden weg geselecteerd. Blijft er dan uiteindelijk meer over dan alleen projectmanagers en systeembeheerders?”

Gewone boeren

“In de VS heb je Tyson, een pluimveehouder waar 40 miljoen kuikens per week worden geproduceerd. Is dat erg? Ik ga daar niet over. Maar als ik dat zie, ja, dan doet mijn boerenhart wel pijn. De positie van gewone boeren wordt hierdoor ondermijnd. Die moeten hier ook nog eens, omdat de consument dat wil, voldoen aan veel strengere eisen dan boeren buiten Europa.”

Race naar meer

“Is het niet die race naar alsmaar meer, alsmaar efficiënter, waardoor we uiteindelijk de hele landbouw om zeep helpen? Veel arme landen hebben nog wel baat bij een efficiëntieslag. Maar wij zitten nu met een sector die echt radeloos is. Ik zie het in mijn eigen familie, mijn neven. We weten niet meer waar we heen moeten. We gaan er allemaal aan.”

Samenwerken

“Ik vind serieus dat we moeten gaan samenwerken met dierenwelzijnsorganisaties. Boeren denken dat dat hun vijand is. Maar we kunnen niet lang zo doorgaan. Als boeren hun toekomst veilig willen stellen, moeten we op andere manieren gaan produceren. We moeten alternatieve concepten verzinnen, lokale en biologische. We kunnen alleen maar winnen als we inzetten op boerenervaring, en als we gaan samenwerken, tegenover de verwerkende industrie.”

Bron: Duurzaam Nieuws; 12 januari 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren kan m.b.v. onderstaand formulier.
Je bericht zal z.s.m. door de redactie worden beoordeeld en geplaatst, mits deze voldoet aan de hiervoor geldende criteria.