zaterdag 3 januari 2015

Best gelezen in Duurzaam Deurne nieuws; deel 5; duurzaam eten en drinken

In 2013 en 2014 stonden in Duurzaam Deurne nieuws ruim 600 artikelen over de vele aspecten van  duurzaamheid. De meeste artikelen gingen over Deurne, maar duurzaamheid houdt niet op bij de gemeentegrenzen. Alle artikelen werden goed gelezen. Soms was de belangstelling beperkt tot een tiental lezers. Soms werd een artikel plat gelezen, met uitschieters van 200 lezers of meer. Duurzaamheid leeft in Deurne. Zelfs in het bestuur van de gemeente is dat merkbaar. Maar er is nog veel te doen.
Voor de lezers van Duurzaam Deurne nieuws en andere belangstellenden, rond de jaarwisseling een herhaling van best gelezen artikelen.


Vandaag: duurzaam eten en drinkenDe 10 geboden van goed eten

 Nederlanders willen steeds beter eten; duurzamer, minder dieronvriendelijk en vooral gezonder. Het moet ook nog lekker zijn. Maar hoe doe je dat? De consument moet zich een weg banen door een doolhof die gekenmerkt wordt door meningen, borrelpraat, elkaar tegensprekende onderzoeken, hele en halve waarheden. Universiteiten sturen deskundigen op ons af., De voedingsindustrie, de boeren, de milieubeweging, de supermarkten, de klimaatactivisten, ze hebben allemaal een mening en proberen die aan ons op te dringen. Eigenlijk weten we zelf heel goed wat verstandig is in deze tijd waarin we van ons voedsel dreigen te vervreemden.

Lees hier het volledige artikel


Vergeet exotisch supervoedsel, eet een appel

 Vergeet exotisch ‘superfruit’ als de gojibes of de camu camu. Onze oude, vertrouwde appel blijkt de kans op allerlei moderne ziekten te verkleinen of zelfs helpen te voorkomen.

Lees hier het volledige artikelSuikerpraatjes

 Levensmiddelenfabrikanten verdoezelen op allerlei manieren hoeveel suiker er in hun producten zit. Door op creatieve wijze het woord suiker te omzeilen bijvoorbeeld, proberen ze hun producten gezonder te laten lijken dan ze daadwerkelijk zijn.

Lees hier het volledige artikel


Eerlijk vlees

 Inspiratie voor Deurne; In Nederland zijn steeds meer initiatieven voor eerlijk en biologisch vlees; bij deze bedrijven worden dieren goed behandeld, en wordt er rekening gehouden met mens en milieu. Door verschillende vleesschandalen maken mensen zich zorgen over de kwaliteit van het vlees dat ze eten. Door de industriële aanpak van de grote vleesindustrie weet je als consument niet waar je lapje vlees vandaan komt, hoe het dier geleefd heeft en wat er na de slacht allemaal gebeurd is.

Lees hier het volledige artikel


Nederlanders en duurzaam eten

Kies zelf; gewone hagelslag of het veel lekkerder pak van Fairtrade? Biologische kip of de waterrijke plof variant? GfK, het bureau voor marktonderzoek, zocht het uit. En wat blijkt? De helft van ons (weliswaar over heel Nederland gemeten en dus niet zonder meer ook van toepassing op Deurne) vindt dat duurzaam eten moet. Nog belangrijker: ruim 40% doet het ook. Vier op de tien Nederlandse mensen zijn dus duurzamer gaan eten. En drie op de tien zijn van plan de komende twee jaar nóg meer duurzame producten te gaan kopen.

Lees hier het volledige artikel


Natuurvlees steeds populairder

 Koeien uit natuurparken verdwenen tot voor kort in de gewone vleesmolen. Vleeshandelaren hadden er weinig speciale belangstelling voor. Zonde van dat mooie vlees, dachten Staatsbosbeheer en een aantal boeren.

Lees hier het volledige artikel


Vet, suiker, zout


De voedingsindustrie laat ons zoveel mogelijk vet, suiker en zout eten.  Gelukkig is er Michael Moss, die er een boek over schreef. ‘Zout, suiker, vet: hoe de voedselindustrie ons in zijn greep houdt’.

Lees hier het volledige artikel


Kinderen willen minder vlees

 NCDO (Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling) voerde een onderzoek uit onder ruim 1.100 Nederlandse kinderen, deels in opdracht van Samsam - Educatief platform voor wereldwijze kinderen. Een meerderheid van de kinderen wil wel minderen met vlees blijkt uit dit onderzoek. Maar er is nog een lange weg te gaan.

Lees hier het volledige artikel


Voedselbank: "Er is hier genoeg te eten"

 De Nederlandse Voedselbank blijft samenwerken met boeren om voedselverspilling tegen te gaan. Oogsten die rotten op het land, daar doen we niet meer aan. Te veel appels? Daar maakt de Voedselbank appelmoes van, voor de winter. One World In gesprek met Salomon Querido, Bestuurslid Voedselverwerving Voedselbanken Nederland.

Lees hier het volledige artikel


Vlees en de welvaartsstaat

 We hebben weinig dierlijk voedsel nodig. Onze behoefte aan eiwit kan voor het grootste deel ingevuld worden door plantaardig eiwit. Sterker nog: we zullen meer dierlijk eiwit door plataardig eiwit moeten vervangen om de aarde te redden.

Lees hier het volledige artikel


Ambtenaren lopen voorop

 Voor duizenden ambtenaren gaan hamburgers en kroketten op maandag in de ban. De ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie, Infrastructuur & Milieu en Sociale Zaken introduceren een ‘Meat Less Monday’, een maandag met zo weinig mogelijk vlees.

Lees hier het volledige artikel


Meer plant, minder dier

 In 2050 moet de aarde ongeveer twee keer zoveel voedsel produceren als nu, om alle monden te voeden, schatten deskundigen. We worden met z’n allen rijker, waardoor we anders gaan eten; vooral meer vlees. Is dit gegeven een bedreiging of een uitdaging? In het debat over   de landbouw in de wereld vind je vooral deze twee uitersten terug.

Lees hier het volledige artikel


Supermarkten, opgepast!

 Een van de grootste problemen in het huidige voedselsysteem is de concentratie van macht. Met name in de voedselketen met schakels van boer tot verwerker tot supermarkt, is dit goed te zien.

Lees hier het volledige artikel


Dit doet frisdrank met je lichaam

 Dat het achteroverslaan van frisdrank niet héél gezond is, weten de meesten van ons inmiddels wel. Maar wat gebeurt er van binnen als je een blikje cola drinkt?

Lees hier het volledige artikel


De overheid en gezonde kinderen


Hoe zorg je ervoor dat kinderen gezond gaan eten en drinken op school? Door Unilever en Coca-Cola ruim baan te geven, en de plaatselijke groenteboer de tent uit te werken?

Lees hier het volledige artikel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren kan m.b.v. onderstaand formulier.
Je bericht zal z.s.m. door de redactie worden beoordeeld en geplaatst, mits deze voldoet aan de hiervoor geldende criteria.