woensdag 3 december 2014

Venray: ‘beste boomloze gemeente’ Zo werkt in Venray het politieke meerderheid principe

De gemeente Venray is woensdag begonnen met het kappen van 850 bomen. Een nipte meerderheid van de gemeenteraad stemde dinsdagavond in met de omstreden bezuinigingsmaatregel.


Besparing: 73.000 euro

De kwestie houdt de gemoederen flink bezig. De gemeenteraad nam het besluit vorig jaar al, maar start nu pas met de uitvoering. Het kappen kost dit jaar 93.000 euro, maar levert vanaf 2015 een besparing op van 73.000 euro per jaar. Het geld wordt bespaard omdat er minder onderhoud gepleegd hoeft te worden.

“Absurd plan”

Na de aankondiging door het gemeentebestuur dat ze deze maand met kappen zou starten, kwamen omwonenden én politici in het geweer. De SP sprak van een "absurd plan" en hield een petitie. Andere partijen, zoals PP2 en inVENtief, deden een ultieme poging het college op andere gedachten te brengen. Het mocht niet baten, met veertien tegen dertien stemmen werd de bomenkap dinsdagavond geaccordeerd.

Niet ziek

De bomen die omgezaagd worden zijn niet ziek maar drukken de stoep of de straat omhoog. Bomen die je niet meer hebt hoeven ook niet meer onderhouden te worden, is de achterliggende gedachte. Twee dagen na het besluit van de gemeenteraad zijn de houthakkers al in actie.

Petitie

De SP in Venray is een petitie gestart tegen het kappen van de 850 bomen. Raadslid Ronald van Hal rept van "een absurd plan". De SP’er zegt dat de bomen enkel worden gekapt om geld te besparen op het onderhoud. SP: “De gemeente Venray heeft zich ten tijde van de Floriade enorm druk gemaakt om genomineerd te worden als groenste gemeente van Nederland. Het lijkt er nu op dat zij gaat voor de titel van beste, boomloze gemeente van Nederland."

Twitter

Inwoners van Venray protesteren met een duidelijke advertentie in ‘Peel en Maas’. Dezelfde advertentie is op twitter geplaatst.

Bron: L1, L1, L1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren kan m.b.v. onderstaand formulier.
Je bericht zal z.s.m. door de redactie worden beoordeeld en geplaatst, mits deze voldoet aan de hiervoor geldende criteria.