zaterdag 6 december 2014

Venray 2; burgers pikken niet alles

In Dagblad de Limburger, Limburgs Dagblad van 4 december 2014 staat in de rubriek ‘mensenwerk’ een artikel van Peter Heesen over de bomenkap. De titel van het artikel luidt: “Burgers geven het signaal dat ze niet alles pikken. Ze stellen de raadsleden verantwoordelijk”.


Protest

In een opzienbarende, pagina grote advertentie protesteren inwoners van Venray tegen de enorme bomenkap die in komende jaren tot een bezuiniging moet lijden. Het gaat om het gigantische aantal van meer dan 800 bomen.

Raadsleden

Leden van de gemeenteraad, die het besluit nam dat leidde tot de boomkap operatie, vinden de advertentie duidelijk niet leuk. In de advertentie staat een boom die beladen is met kaartjes. Op de kaartjes staan uitspraken die er niet om liegen. Een van de uitspraken luidt: “Venray bloeit, nee Venray snoeit!”.

Wakker worden

Boven de advertentie staat in grote letters: “Raadsleden Venray, wakker worden!”. En daaronder de niet mis te verstane uitspraak: “Stop de zinloze bomenkap in Venray!”

Transparant

In de advertentie worden de namen genoemd van de politieke partijen (CDA, Samenwerking Venray en D66) die het besluit om te kappen ondersteunden. Er staan zelfs de namen bij van de betrokken raadsleden .

Zonder politieke achtergrond

De protesterende inwoners hebben een oud-directeur van een verpakkingsbedrijf als woordvoerder. Hij spreekt namens tientallen inwoners zonder politieke achtergrond. De woordvoerder heeft alle begrip voor noodzakelijke bezuinigingen, maar hekelt ‘ordinaire’ bezuinigingen die ook nog eens betrekkelijk weinig opleveren.

Adviseur

De woordvoerder laat ook nog eens weten dat de aangekondigde bezuiniging per jaar ongeveer even veel is als de kosten van een adviseur. En ook in Venray doen bestuurders vaak beroep op externe adviseurs.

Raadsleden verantwoordelijk

Door deze actie van onafhankelijke inwoners worden, volgens de woordvoerder, de raadsleden verantwoordelijk gesteld voor hun besluiten. Niet ‘de gemeente’ beslist, maar de raadsleden die gekozen zijn door de inwoners. En de raadsleden “kun je op hun daden aanspreken”.


Bron: Dagblad de Limburger, Limburgs Dagblad; 4 december 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren kan m.b.v. onderstaand formulier.
Je bericht zal z.s.m. door de redactie worden beoordeeld en geplaatst, mits deze voldoet aan de hiervoor geldende criteria.