woensdag 10 december 2014

Tegeltuin belast natuur en milieu

Duitsland kent een ‘tegeltaks’ en ook in Den Haag en Groningen is de ‘ontstening’ begonnen. Bewoners worden beloond als ze tuintegels inruilen voor groen. Goed voor natuur en milieu.

 

Tegels zijn makkelijk

Het is lekker makkelijk en het scheelt nog geld ook. Steeds meer mensen kiezen ervoor hun tuin te betegelen. Onderhoud is nauwelijks vereist en je hebt geen last meer van vieze vingernagels. Ook is er genoeg ruimte voor de tuinmeubelset.  Tegels lijken ook minder prijzig dan allerlei bladergroen en een tuinman om de boel te onderhouden.

Tegels niet goedkoper

Toch valt er het een en ander af te dingen op deze kosten-batenanalyse. Tegels zijn niet goedkoper dan planten. Het Haags Milieucentrum berekende een paar jaar geleden al dat een groene voortuin met een paadje naar de deur rond de 650 euro kost, terwijl de geheel betegelde variant al gauw 950 euro aan materiaalkosten met zich meebrengt. Bovendien vereisen stenen volgens de milieuorganisatie net zo veel onderhoud als een slim aangelegde plantentuin.

Nadelen

De oprukkende verstening leidt tot minder biodiversiteit. Waar tegels liggen kunnen geen plantjes groeien. En hoe minder bloemen en struiken er zijn, hoe minder voedsel er is voor vogels, vlinders en bijen. Bovendien kan een betegeld oppervlak minder water absorberen, wat weer een overbelast riool en meer overstromingen tot gevolg heeft. Tot slot houden tegels warmte langer vast en dragen ze daarmee bij aan de verdere opwarming van bewoonde gebieden.

Tegeltuinen toegenomen

Dat tuinen steeds vaker betegeld worden, blijkt uit een onderzoek dat het Groningse Kadaster vorig jaar uitvoerde. De instantie vergeleek recente luchtfoto’s van een aantal wijken met foto’s van vijftien jaar eerder. Geschat wordt dat in sommige Groningse straten het aandeel tegels tot 40 procent is toegenomen. ‘Mensen nemen steeds minder tijd om te tuinieren.’

Moestuintjes

Je ziet de laatste tijd een explosie aan moestuintjes in de stad. Misschien is de tegel wel uit. Als het aan de gemeente ligt, wordt Groningen de komende jaren ontsteend. De gemeente heeft zich aangesloten bij ‘Operatie Steenbreek’, een samenwerkingsverband van vijf gemeenten, de universiteit Groningen en Wageningen en verscheidene milieuorganisaties. Volgend jaar beginnen ze met publiciteitscampagnes om tuineigenaren op de gevolgen van overbetegeling te wijzen.

Tegeltaks

Een andere oplossing is een ‘tegeltaks’, zoals ze die in sommige delen van Duitsland kennen. Waterschapsbelasting is er gebaseerd op de hoeveelheid verhard oppervlak per huishouden. Nadeel is dat je een team controleurs op pad moet sturen om na te gaan of mensen wel de juiste hoeveelheid tegels opgeven. Maar misschien komen tuinbezitters zelf tot inkeer en verkiezen ze de groene wildernis boven een geplaveid perkje.

Bron: de Volkskrant; 28 november 2014; de Bomenridders; 3 december 2014; auteur Kaya Bouma.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren kan m.b.v. onderstaand formulier.
Je bericht zal z.s.m. door de redactie worden beoordeeld en geplaatst, mits deze voldoet aan de hiervoor geldende criteria.